»

Easy Steps to Improve Your English

Tuu dia!! Title entri yang sangat tak boleh blahh kan? Hehehe. Aha! Why Fad buat entri yang agak pelik kali ni? Actually tak pelik pun. Just berbeza dari biasa gitu! Ewaah!!

Fad ni takdelah pandai sangat in English tapi takat tahu basic-basic past tense, present tense tuu boleh laa. Semakin lama, penggunaan English ni makin berleluasa sana-sini. Teknologi-teknologi  yang nowadays yang ade kat pasaran semua most of it are in English Language *dan-dan nak speaking pulak aihh! (=.=)” * Dari IPhone5 lah, Samsung S3 lah, Blackberry lah, mesti kita pronounce as “IPhone five” , “ S three”  kan? Ade ke yang pronounce “IPhone Lima” ?, “S Tiga”? ,  “Beri Hitam”?   Ade ke?  Hey! Kalau ade orang pronounce in Malay macam tuu, meh Fad nak ngorat.. hahahaha! Even mak-mak ayah-ayah kita pun sekarang ni pronounce all the benda alah tuu in English as well.

Tujuan Fad pot..pet..pot..pet.. panjang lebar kat Entri ni bukan sebab nak jual phone-phone yang macam tersenarai di atas, tapi nak habaq kat hampa semua yang English ni importance in daily life even kita just guna 10% of it dalam percakapan seharian kita.

Ade segelintir orang malu nak try speak in English sebab takut salah, tapi selagi kita tak try, kita even don’t know mane satu salah pronounce/spelling/ way to talk at all. It’s okay kalau kita salah as long kita dah try nak cakap English daripada tak try langsung bak kta Karam Sing Walia “ Bagai Katak di Bawah Tempurung. *peribahasa ni ade related ke eh? Ok, abaikan*.

Hah!! Dah panjang beta menaip dan panjang jugak korang dah baca untuk Introduction entri kali ni. Padahal isi-isi penting tak masukkan lagi. Aisey! Ape pun tak boleh.

1st step: Just use simple English words to talk.

Haa. Maksud simple yang Fad nak cuba titahkan adalah, korang kalau nak cakap ngan member-member to takyah avoide dari guna perkataan English yang berat. Sebab dalam percakapan korang just use simple English jee. Kalau rojak lagi bagus! Hee. Rojak Buah kee.. Pasembur kee.. pun boleh jugak. Alaa.. tak kisah lah korang cakap rojak sekalipun tapi dengan cara tuu korang pun boleh belajar English slowly. Fad teringat dulu time darjah 6 kalau tak silap, Cikgu Shamsiah namanya. Beliau cakap kan “Korang kalau taktahu nak cakap fully English, cakap rojak pun takpe. Kalau salah pun langgar jee sebab dari kesilapan kita dapat perbaiki English kita dan ape-ape pun kena berani untuk try.” Beliau cakap lebih kurang gitu lah tapi takdelah 100% perfect macam tuu.. Alaa.. remaja kan suka mencuba. So, just give a try jee lah. J

2nd step: Dengar English songs then write it.

Benda alah macam gini Fad selalu buat time tengah-tengah boring. Korang kalau dengar satu lagu tuuu almost 100 kali mesti korang nak tahu full lirik dia kan? Or at least mesti korang nak hafal gila-gila lagu tuu. Betul tak? Haa.. kalau dari sini korang boleh dengar lagu tuu sambil tulis lirik at the same time korang dapat improve listening and writing skill. Kalau ade certain perkataan tuu macam lain macam jee spelling dia, korang boleh refer kat dictionary dah sebagainya. Memang keja budak gila tapi it’s really working! *to me lahh* Tapi tak semua lagu yang lirik dia too positive side lahh. Lagu English sekarang mesti ade FUC*ING laa..SH*T laa..BI*CH laa.. alaa standard laa. Name pun omputeh yang nyanyi, mane lah nak ada arah ke positif side. Semua nak membingkatkan ketinggian tanduk setan jee tuu semua. Astgha’firullah’alazim..
Tapi kalau dengar lagu Maher Zain takpe. Lagu-lagu Maher Zain tuu diar banyak guna simple English sentences dan lagu dia kita senang faham ape maksudnya sebab berunsurkan keagamaan dan nilai-nilai murni.



3rd step: Subtitled English

Haa.. Kalau tengah tengok movie ke, tengah layan korea ke. Why don’t korang tukar atau maek subtitled English jee. Kalau tengok cerita melayu pun pakai lah subtitled English kat bawah tuu. Subtitled tuu takkan tutupnye muka hero/heroin yang korang minat tuu. Kekadang tuu ade terkeluar satu English sentences yang kita tak familiar, so ape lagi. Tekan “Pause” kejap then amek perkataan korang tak suka tuu cari kat kamus kejap. Zaman dah canggih sekarang ni. Korang install jee Dictionary phone apps untuk handset korang. Takde susah-susah dah. Lagi Advance tahap gaban kalau korang ade kamus “BESTA”. Nak translate those word into Dutch,France,Mandarin semua boleh. Memang dashyat sungguh teknologi zaman lani.

4th step:Karaoke lagu English

Hahahaha! Bagi yang gila karok macam Fad as example, korang cuba sometimes tuu karaoke lagu English pulak. Haa. Try something new. Takkan nak layan lagu jiwang memanjang? Takde life gitu. Kalau nak karok lagu English disarankan jangan ambil lagu yang ade rapping-rapping bagai unless kalau korang dah terer English tahap gaban or dah hafal 100% lirik lagu tuu. Kang semput rapping ”omputeh” kang Fad pulak yang disalahkan. Tahap bagi nak belajar slowly, korang karok lah lagu slow-slow dulu. Lagu Be Mine by Tasha Manshahar tuu kee. Kantoi by Zee Avi kee. Even lagu ni rojak tapi itulah salah satu step korang boleh start merojakkan BM-English dalam percakapan seharian.

5th step: Don’t shy speaks dengan kawan


 Woii!! Bedal jee rojak tak rojak janji kita dah try. Tapi kalau bagi yang masih bersekolah tuu DISARANKAN jangan buat rojak punya words time exam. Nanti result absolutely FAILED!! Bagi yang masih bersekolah, it’s a chance korang cakap dengan classmate Chinese and Indian yang lain sebab majority of them use English language as second language kat rumah. Kita yang Melayu ni? 24 jam termasuk nak cakap time mengigau malam-malam buta still cakap Melayu. Lain lah kalau yang ade mengigau malam-malam tuuu cakap Japanese atau Koreanese tetiba. *tuu dah ke alam lain dah tuu*

 Fad memang tak suka English dulu, tapi disebabkan belajar benda yang sama tiap-tiap tahun dia jadi semakin bosan, bosan, dan sangat superbly bosan. Bayangkanlah tiap-tiap tahun kat sekolah untuk matapelajaran English kita akan belajar Past Tense, Present Tense, Present Past Tense dan lain Tense-Tense sampai nak TENSION Mak Jemah dibuatnye. Sebab tuu lah boleh laa sikit-sikit asal cukup=cukup makan jee boleh laa.


Fad pun nak pesan kat sini yang paal produk “LINGUAPHONE” yang nowadays agak femes jugak kat pasaran. Maybe some of korang tahu anda ade yang tak tahu. Tapi kalau korang pakai this Linguaphone betul-betul dan selalu praktikkan tak jadi masalah. Tapi bagi Fad kan, korang tak beli pun takpe sebab korang boleh belajar English ni sendiri. Kita semua dah exposed into this English language Cuma nak polish sikit-sikit jee. Ingat! Nanti kita ditanya bukan in English tapi dalam Bahasa Arab. J

Kita kena tahu English walaupun kita terror sangat Bahasa Melayu kita tak boleh lupa Bahasa Arab. BEtul tak?

Actually Fad not good in English either Malay as well. Ape yang taip ni main bedal jee. Fad drive through je.. there’s no kona-kona sana-sini. So, try one of these steps then praktik kan. Maybe ade step yang lain boleh share along. Amat dialu-alukan J Sekian sahaja entri gila panjang lebar ni.

See Again Yah!

Debaran Praktikal.


Assalamualaikum semua!

Yah! Hari ini I goin start my Prratical. Aisey.. berdebar-debar rasanya. Totally berdebar toqq! Sebab tak tahu kinda of work that I gonna do at that office nanti. Harap-harap Fad dapat buat praktikal ni sampai habis! Alaa.. Lagipun 4 bulan jee.. * jee?! aisey, iye-iye lah tuu..*

Disebabkan terasa debaran tuu actually Fad kena tidur awal malam ni tapi. Tak boleh nak tidur awal even dah layan Running Man berepisode-episode sekalipun its doesn’t make any sense. Haiya! Memang tak sleepy langsung jadinya. Dahlah esok Fad start keja awal. =.=”

Please those my friends out there wish me luck for this Insdustrial Training that I will start faced it tomorrow. Sumpah berdebar tahap gaban tapi nasib baik lah Fad not alone kat company tu. I’m will be with Nisa, Ika , Nazmi and also Deezex. Just wish we all the best yahh! And for those yang akan menjalani praktikal nanti good luk for as well and please do your best sebab kita bawa nama kolej kita kat tempat/company orang. Please perform well even kena buli acanno sekalipun,korang redah jee. Buat jee ape yang dorang suruh tapi kalau buat benda-benda pelik or negative tuu better korang tolak. Nak tolak tuu dengan cari yang baik yee, jangan bagi kaki pulak. Heee ^.^  Sebab macam Fad cakap tadi, kita bawa nama kolej kita so paham-paham sendiri lah yee. Masing-masing dah pandai kan? Dah besar kan?

And tak sangka-sangka jugak yang tak sampai berapa minggu jee lagi dah masuk tahun baru. Ish rase macam semalam jee Fad celebrate New Year 2012 then nak masuk 2013 pulak. Sungguh tak sangka. Dan time nilah jugak peningkatan umur menjadi. ARGHH!! Tak suka nye. Tak suka jadi tua! I wish to be “teen”agers back not “ty”agers. Huhuhu. *kalau boleh, nak pinjam alat reverse masa dari doraemon*
Macam biasa, semakin nak naik tahun baru nanti, semakin matang pemikiran ni dan semakin banyak entri yang merepek-kerepek lagi. Hahahaha. Will see next year macam mana. Ahha! I need to go now. Esok nak pergi kerja, nak pergi kerja, nak pergi kerja.

Sekian ini saja, Bye!

Yeay! Kad Komuter 1Malaysia.

Assalamualaikum semua! Yah! We meet again again and again. Hee :D

Entri kali ini simple jee. Memandangkan coming soon Fad akan menempuhi alam pekerjaan. *Eh! Fad dah graduate ke?! Belum lagi toqq! FYP pun tak lepas lagi. * Memandangkan Fad akan menempuhi alam pekerjaan a.k.a Latihan Industri atau ayat senang nak faham iaitu praktikal lantas, oleh itu , lalu, dan kemudiannya, (‘.’)”  Fad pun buatlah kat Komuter 1Malaysia ni kat Serdang petang tadi.


Ape?! Korang taktahu kad Komuter 1Malaysia tuu ape benda?! Sah-sah korang tak naik public transport kan?! Aisey.. Kad Komuter 1Malaysia ni diperkenalkan oleh Perdana Menteri kita, Datuk Najib  sebagai langkah-langkah untuk menabung duit + kerapkan guna pengangkutan awan. So, kalau guna kad ni para pengguna akan dapat discount 50% dari harga destnasi yang nak pergi tuu. Sebagai contoh, train dari UKM – Kajang = RM 1.00 so kalau dengan menunjukkan IC and kad ni harga tambang UKM-Kajang = RM 0.50 jee baii! Memang murah dan menjimatkan kan?!

Oleh itu, barangsiapa dan makhluk mana yang takde kad ni lagi pergilah apply lelaju ye. Korang boleh apply just kat KTM Serdang, KL Sentral and also KTM Seremban. Sebelum tuu standbykan diri anda dengan sehengget (RM 1.00) untuk bayaran dan sehelai salinan IC. Tarikh tutup nak apply kad ni on 21 December 2012.

So, Ape lagi! Pergi dapatkan sekarang sementara stok masih ada. Sebarang pertanyaan boleh tanya pihak KTMB Malaysia yee. Jangan tanya Fad pulak. Fad hanya kongsikan maklumat among you alls. Hee J
p/s: Bagi pengguna Train/Komuter tegar disarankan untuk memiliki kad ni. Because at first Fad ingat kad ni tak penting pun. Tapi actually ia amat penting untuk mengurangkan perbelanjaan seharian kita.

Sekian, ByeBye!


Dari Jauh, Ku Melihat *Entri Berangan*


Hai! Agak lama jugak Fad tak update blog rasanya, Update-update terus citer scene jiwang. *sangat tak boleh blahh*

“DARI JAUH,KU MELIHAT.” Hanya sebuah short story yang Fad nak sampaikan. Not happen in reality pun. *ehh, ye ke?* saje nak buat short stories sementara tengah rajin pepagi buta gini.

Its been berbulan jugak lah kita tak “ter” serempak secara tak sengaja. Even kita satu tempat belajar sekalipun tapi frequency nak jumpa tu amat lah payah. Hee.. bila dah “ter”jumpa tuu, saya hanya mampu memandang dari jauh. Fad memang perempuan kasar dan friendly lah jugak kekadang tuu. Bila nampak awak, rasakan macam kurniaan illahi untuk berjumpa. Tuu yang buat saya lebih membakar semangat tuu. J

Tapi, se”friendly” mane tahap saya ni, bila jumpa awak jadi diam seribu bahasa, mata bersinar tanpa berkelip, hembusan udara terhenti seketika. *chewaah! Terpegun sekejap* Dalam hati saya satu jee saya terdetik. Terima Kasih Ya Allah ssebab kau dah pertemukan aku dengannya secara tak sengaja. Dan itu dah cukup melegakan hati aku dan aku tahu yang dia sihat jee. Almaklumlah sekarang kat area Bangi tengah musim hujan memanjang. Nasib baik awak tak sakit. Kalau sakit pun saya tak boleh buat apa-apa sebab saya hanya memerhati dari jauh.

Ya, Siti Khadijah pernah melamar Nabi Muhamad s.a.w. untuk jadi suaminya, tapi saya tak mampu buat begitu. Hanya cukup dapat melihat awak untuk pertama kali nya dengan pandangan yang cerah tuu dah cukup memadai* before ni kabur-kabur sebab tak pakai spek/lens* J Saya hanya mampu diibaratkan Siti Fatimah yang menyembunyikan rasa sukanya, rasa cintanya, rasa kasihnya daripada lelaki yang telah mencuri hatinya.

I just can’t be perfect girl semacam wanita yang hadir dalam kehidupan awak sebelum ni atau sekarang ni. Tapi jika suatu hari nanti diizinkan Allah, saya sanggup menjadi perfect girl in your life even bila-bila masa sekalipun.

I just can’t be yours and you also can’t be mine because kita takkan memulakan hubungan tuu antara satu sama lain jika tidak dimulakan dengan hubungan persahabatan. Its might be take time. 2-3 months or after grad? There’s too many possibilities that kita sendiri takkan jangka ia boleh berlaku.

Honestly my feeling is not because what you had right now. Handsome? Money? Style? That not the key points that I’m choosing you secretly but keperibadian awak, they way you treat others, the way you spoke to people that the main reasons I like you.

Saya takkan tak akan dan takkan meluahkan sebab itu bukan cara say. Apa yang saya mampu buat, menyembunyikan perasaan ni dan continue my life macam biasa.


If one day nanti you are meant to me, I just can change myself to the way you are right now. Aminn.

Ok dari gaya dah bukan short stories kan? Tapi hakikatnya ni adalah heart short stories * cerita pendek tentang hati* dalam dunia ni tiada ssiapa bleh menipukan perasaan kat hati dai sebab perasaan dari hati memang suci. Some goes to me, cerita pendek ni Fad tulis dari hati Fad sendiri.  *not just main taip suka hati jee*


Wasalam

Let It Be. Crying For Good.



Todays entri berkaitan dengan hati J What you all tahu pasal hati? Hati ? It a small part in our body yang selalu beri effect yang kuat. Betul tak? *Aisey, kenapa macam formal sangat entri ni?* hee.


Hati > Perasaan > then Mata. Orang cakap dari mata turun ke hati. Tapi macam salah jee. Dari hati naik ke mata baru betul. Kenapa fad cakap macam tu? Haa! Very the simple! Dalam ada nak bercinta pun kita takleh nak tengok paras rupa semata-mata. Kalau paras rupa pehh! Lawa macam Neelofa, Bibir mungil macam Angelina Jolie, rambut cantik macam Nora Danish and bagi lelaki pulak, sasa macam Malek Noor, handsome macam Aaron Aziz, sweet macam Aiman Hakim Ridza pun tak guna jugak. Tuu semua lagha! Hahaha! *Padahal diri sendiri peminat mamat korea* hey, tuu Fad minat jee taw. Takde sampai nak jadikan calon suami pun.

Paras rupa ni takleh berkekalan hingga hujung nyawa pun. Last-last nanti mesti kedut-kedut, wrinkle sana-sini. Yang penting hati! Hati boleh kekal lama taw! Pilih seseorang tuu kerana hati, bukan paras rupa. Yaa, fad nanti pilih calon dari hatinya, bukan paras rupa J

Ok, dah out of tajuk nii. Sebenarnya cek nak habaq mai, hati jangan penah nak dimain-mainkan. Kalau tak mahu kena sepak dengan Fad bertubi-tubi. Hahahaha. *gelak jahat* actually hati is one of the part jangan dipermainkan. Otherwise the karma will come back to you. Bak kata Justin Timberlake, what comes around goes around. Apa yang korang dah give shit thing kat seseorang tuu, korang will get back. Daebak! Best kan? So, cer lah try buat tengok.

Hati lelaki and perempuan lain-lain. Meskipun liang-liang kat hati tuu ade 10 liang *iye-iye jee 10 liang* , meskipun hati fad besar, hati korang kecik sikit atau hati dia tuh melebeh 2 cm tuu lain laa. Hati tak boleh diukur toqq! Melainkan nanti kita dah mati barulah doctor nak keluarkan hati tuu. Tuu pun dia just timbang jee, takdenye ukur-ukur bagai. Astaghafirullah’alazim! Lagha!

Hati perempuan diibaratkan senang rapuh bagaikan kayu yang dimakan dek anai-anai, then nampak kejernihan dikala menangis. Tuu lah kekadang orang cakap, senang nak tawan hati perempuan time dia nangis. Puihh tuu semua! Tarak boleh pakai punya teori. Perempuan bila nangis she always thing all the spirit that she have gone. *seriously, fad used to cry.*  that the why I always thing when I cry. That’s why mata saye bulat. Hee.



Haa. Lelaki pulak? Fad bukan lelaki yang boleh faham tentang hati lelaki 100 %ly tapi ape yang fad tahu fad admirer hati lelaki. They have a really strong heart. Seriously Fad jealous sebab dorang takdenye tetiba nak nangis bila down. Lelaki dah diciptakan kuat dari segi mental, hati dan fizikal. Kadang-kadang sometimes tuu Fad terfikir why don’t I be a boy? Have a strong heart. And why I am a girl right now? Sengal kan? That’s the thing that I always thought.

Fad try to be strong like a boy but I can’t. I wish not to cry when I get down but I can’t either. Semua tuu possible to do even fad try berapa banyak hard sekalipun.

So, conclusion hari ni. To girls out there yang selalu feel down tetibe be strong! Always think you a boy doesn’t cry bila ditimpa kesusahan. Tapi kalau tak tahan sangat, you allowed to menangis. Menangis lah banyak-banyak so korang boleh dapat mata bulat macam fad ni. For the boys pulak, thankful to ALLAH because you have a very strong heart. Kalau boleh, protect the girls yang semangat dia mudah luntur, protect the girls yang selalu feel down. Bukan protect dorang yang out of the box yee, but protect them with kekentalan hati yang korang ada. It’s the only way girls boleh bangkit semula! Chaiyok!

Ok, sekian saja dari budak gila and see again in next entri.

Kem Anak Soleh 2012 di Taman Pelangi Semenyih.

Assalamualaikum dan Selamat pagipetangmalam semua J


Kem ni berlangsung kat Surau An-Nur di Taman Pelangi, Semenyih. Fad adalah salah sorang fecilatator di bawah SNB Training and Consultancy yang terlibat dalam program ni. Ini merupakan program yang ketiga jadi salah sorang kakak feci. Adik-adik yang terlibat dalam program ni dari adalah dari umur 10 hingga 16 tahun.










Haa. Memang banyak aktiviti yang superbly best time ni! Then adik-adik ni pun memang bagi kerjasama yang sepenuhnya time program ni berlangsung. Terima Kasih Adik-Adik Sayang.


Yang bestnya, last day of this program ada menjemput Dato’ Ustazah Siti Nor Bahiyah dan suami beliau, Ustaz Wan Akashah. *jangan jeles you guys!*

Rasanya dah taktahu nak cakap ape dah kott. Hee. K Bye!

Sekian, Adigos Amigos.
Fadlina Nasir (Kak Siti)

Pengalaman Mendaki Gunung Bujang Melaka Bersama Peserta IKM Lumut,Perak.


Assalamualaikum dan selamat pagipetangmalam semua.

Entri kali ni agak interesting jugak lahh. Agak lahh. < actually semua entries fad memey interesting pun! Ahakkz!.>

Fad almost 2 years jugak lahh tak hiking, and ni tak betul-betul pecah rekod untuk diri sendiri sebab dah hiking tempat yang sangat tinggi! Ha! Sebenarnya pendakian ni tidak dirancang pun. Just join and have fun. Hee J but honestly memang fun sangat eventhough penat yang teramat! Yee lahh. Lately Fad punya stamina badan semakin berkurangan and since that Fad kena exercise up badan ni balik.

Rasanya sejak sambung belajar kat IPT ni, stamina memey berkurangan sebab just makan, tido, study. Itu dah jadi benda lazim as a student. Memang semua orang akan lalui benda yang sama. Its depends kat person tuu sama da betul-betul nak jaga bdan dia or not.

Tapi, sebaik-baiknya, kita yang still muda ni kena dan haruslah menjaga kesihatan diri. Tuu sangat penting! Sebab nowadays ni, remaja memang exposed kepada benda yang tidak sihat / aktiviti yang tidak sihat. J so, why don’t you guys try buaat aktiviti sihat pulak kan?

Haa! Tujuan entri Fad kali ni bukan nak bagi celoteh panjang or ceramah free kat hangpa. Tapi just nak cerita my experience hiking here. Bagi yang minat berhiking, korang should try be here even once. Cukuplah once Fad dah pergi.

Lokasi Gunung Bujang Melaka ni adalah kat Tapah Perak, mempunyai ketinggian setinggi 1233 meter (4,048 kaki). Gunung Bujang Melaka mempunyai hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, dan hutan Montane. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan. Terletak di Hutan Simpan Sahum Kampar. Ianya bermula dari Kawasan Perkelahan Air Terjun Batu Berangkai Kampar. Ketinggian yang mencecah 4048 kaki menyebabkan suasana sejuk dan dingin pada pengunjung yang bermalam dipuncaknya mahupun di Camp Lebah. So, kalau yang bawak laju-laju tuu, kejap jee dah sampai kat tempat kejadian ni.

At the first time Fad menjejakkan kaki kat sini. Aisey! Di punya atmosphere tuu memang lain gila! Sangat-sangat segar dengan pokok-pokok sekeliling then ada certain rumah orang asli. Memang bertauh gila be in here sebab dapat melihat keindahan alam yang masih belum tercemar.

Fad sampai tak silap dalam 2-3 pagi time ni dah sampai jee, dah mengigil sangat-sangat. Ape taknye, first base camp tuu betul-betul lah sebelah sungai. Alahai! Memang mengigil Fad dibuatnye.

Fad macam biasa jadi akak feci gitu! Hehehe. And kali ni jadi facilitator for Ahli-Ahli Pengakap IKM Lumut, Perak. Sebelum ni jadi akak feci untuk budak-budak sekolah jee but this time interesting sikit. Hee ^^
We start our hiking around 11 a.m time tuu. Tuu semua after dah breakfast packing barang bagai. Ha! Untuk makluman korang, ni jugak first time Fad hiking siap bawak hiking bag sekali. Hah! Hamek kau Kiah! Beg tuu siap sumbat semua baju, barang kelengkapan diri, makanan, air, dan khemah. Memang beg bawak Fad! Bukan Fad bawak beg. Hahahaha XD


En. Kamaruddin bagi briefing dulu.



Yang bestnya kiteorang siap bawak brang masakkan, periuk, kuali, belanga bagai! Tuu tak termasuk lagi bwak telur mentah, sayur, cute capur untuk camping tuu.Hahahaha cayalah Kiah! Nii memang first time Fad lalui.

Kepenatan yang dilalui ketika hiking tuu hanya Tuhan jee yang tahu. Aisey, dengan bawak beg berat lagi. Pastu tambah dengan stamina badan dah semakin lapuk dek hujan lagi memang tuu dah buat this hiking experience became really tough-interesting to me.Tapi! time ni tak patah semangat laagi. Sebab dah aim nak sampai atas. Tuu je yang bermain kat kepala Fad time tengah hiking.





Duration nak sampai ke atas tuu it takes 3 – 4 hours ++ untuk sampai ke second base camp iaitu dekat separa puncak gunung. Macam biasalah, suasana hutan yang dah sedia maklum memang dipenuhi dengan pokok-pokok jee kat sekeliling. <Aish! Takkan lah jumpa i-city pulak kan? :P > even sekelilingnya hanya tumbuhan hujan yang sama colour jee semua tapi, kecantikkan setiap pokok yang ade tuu berbeza yee sangat berbeza! Kenapa Fad cakap macam tu? Haa! Sebab Fad dulu AJK Kelab Pencinta Alam kat sekolah. Hehehehe tapi seriously kalau kita tak jaga alam sekitar, there will no one akan jagakan. J


Sampai kat kaki gunung, kitorang dirikan khemah kat situ, at the same time ade group abang-abang handsome yang turut join kami mendaki sekali. Badan dorang ketak-ketak lagi tuu. Heee. <sempat lagi! Padahal time tuu tengah perang dengan sakit kaki> Memang setibanya kat kaki gunung tuu Fad dah sakit kaki tahap gila lah! Memang hanya Tuhan jee tahu betapa sakitnya kaki time tuu sampai nak tidur malam tu pun takleh. Ha! Tuu lah padahnya tak meng”stamina”kan diri setelah sekian lama. Ade satu part tuu Fad dah down sangat < kki dah sakit sangat> and time tuu Fad nangis. < the usual thing that I will do when I get down.> tapi bila difikir-fikirkan balik, it first time I doing it and I have prove it yang Fad boleh sampai atas. Hah! Kome boleh ke? Takleh kann? Hee.



This experience memang betul-betul memotivatekan diri sendiri sebenarnya. Thanks to Rizal, Joe and Nisa sebab selalu cakap kat Fad, “ Sikit lagi nak sampai atas! “ padahal hakikatnya jauh lagi nak sampai atas.

Dorang maybe taknak Fad cepat putus asa kott. Sebab kalau nak putus asa kat tengah-tengah hutan pun didn’t make any sense at all there will be no helicopter nak datang tetibe bawak korang turun. Tapi dari segi logic jugaklah kan kalau nak turun balik pun tak guna, sebab there’s no one kat bawah. Nak tak nak kena sampai atas dan Fad dah buktikan Fad dah boleh sampai atas dan itu sangat DAEBAK! <awesome!>

Segala yang masak pada hari kejadian sudah tentu bukan Fad :) 
Thanks to Rizal untuk masakkan yang sedap-sedap belaka.



This the first experience that Fad memang takkan lupakan! J basuh pinggan tanpa guna sabun. At first memang terpinga-pinga sensorang macam mana lah nak basuh pinggan yang dah berminyak ni semua tanpa guna sabun, last2 tahu tak Fad basuh guna ape? Haa! Ni nak habaq mai ni! Fad basuh guna pasir sungai. Macam zaman dulu-dulu kan? Tapi hasilnya, tadaaa!


And time kiteorang nak turun dari gunung ni, rintangan yang dilalui tak terhenti takat tuu jee. Time nak turun dari gunung tuu *hiking down* boleh pulak hujan membasahi bumi. Tambah dengan kaki time tuu dah main twist-twist around pulak tuu. Memang mencabar sangat sebab kaki Fad memang totally out of control, sikit-sikit nak jatuh and unbalanced even tengah berdiri sekalipun. Tambah dengan tanah-tanah yang basahi yang dilalui, memang sangat mencabar sebenarnya.

Dan akhirnya!  Fad dan yang lain-lain selamat naik dan turun dari gunung tersebut tanpa ade sebarang injured, pendarahan, kemalangan. Alhamdulillah, ekspidisi kali ni BERJAYA! Yeay!

Dan Fad taknak patah semangat macam tuu je, pasni Fad nak join ekspidisi yang lain pulak! Tapi buat masa terdekat ni tak kott, sebab Fad dalam tempoh staminakan diri Fad ni balik. Maybe next year? Or maybe ade lagi ekspidisi next month? Ha! Just wait and see. Papehal, Fad akan update kat sini ok? Bye! See you on the next entries J




P/S : Thanks to En. Wazer, En. Kamaruddin dan Encik-Encik yang lain <lupa nama tapi ingat muka> atas pengalaman yang diberikan. For those student Ahli Pengakap SEM2 especially (IKM Lumut,Perak) you guys rocks lah! Hahahaha. Kepada Rizal dan Joe, terima kasih sebab let me and Nisa be part of the team J pasni please invite kami lagi.

Sekian, arigaato kosaimas.

Sumber : The life journey Kembara Kehidupan.

Schoolmates Meets Back. Daebak!


*Entri terharu giler! *

Setelah bertahun-tahun jugaklah tak lepak dengan budak sekolah lama ahirnya dah jumpa balik dengan plan yang tak pernah dirancang. Aisey! Ini semua idea gila Si Izzati Omar yang tetiba ajak nak keluar makan tup..tup.. at the same time dia ajak Fiya. Aisey!  Mahu mak jemah lari time tuu sebab actually Fad takot yang schoolmates tak ingat kat Fad almaklumlah dah bertahun menghilang then contact pun kat muka buku jee. Lagipun kat muka buku pun tak berapa nak sembang sangat.

Memang sumpahlah Fad cakap first time berdebar gila nak jumpa old classmate bagaikan nak jumpa bakal suami pulak. *statement nak bagi kaki* hahahaha! Tapi memang time tuu berdebar siot! Fikir semua yang negative jee. Dorang ni ingat ke aku lagi, dorang tahu tak Fad ni satu classmate dengan dorang? Dorang kenal ke Fad? Sebab majority yang Fad contact dorang tak bappe nak cam sangat. Almaklumlah Fad ni jenis Down To Earth *puii!* senang citer Fad dulu kira macam budak nerdy, baik , bajet belajar all the time *puii! Sekali lagi* hahahaha! That’s why tak ramai yang sedar kewujudan Fad ni sometimes tuu. Hee J


Tapi after the end of our meet tuu, memang sedih jugak laa. Almaklum laa, we just spend about 2-3 hours then cerita pasal belajar, sekolah then cerita pasal marka-marka bagai then dah nak balik. The time very have high jealousy towards me that time. And memang a pleasure if pasni dapat jumpa dorang lagi. And kalau boleh hang-out much more longer this time. Tapi bile eh? Fad just ada setahun lagi belajar kat sini. T.T”


Thanks to Izzati Omar yang tak pernah ter”lost” contact even Fad ade kat Penang lagi. And thank to her sebab dah buat plan gila macam ni secara tiba-tiba.


p/s: Friendship never ends whenever you go. As long dorang still ingat kat kita dan kita ingat kat dorang, the friendship still go on. I’m with Izzati Omar almost 12 years since we in standard 2 at SK Taman Jasmin. And this kinda of relationship still go on until right now. Alhamdulillah. *harap-harap nanti Fad kahwin, perkahwinan Fad boleh bertahan macam persahabatan kiteorang ni* Tsk.. Tsk.. 

Emel buat bakal anakku ..

Assalamualaikum dan every good day :)

Jika sebelum ni Fad buat "Emel buat bakal suamiku.." Kali ni Fad nak buat satu lagi entri yang menarik iaitu "Emel buat bakal anakku.." pulak :)


To: My future child
Cc: My future husband 
Subject: Special buat bakal anakku.
____________________________________________________________________

Assalamualaikum Anakku,

Intan payung Mama sihat? Mama kat sini selalu mendoakan Adik sihat selalu. Kadang-kadang Mama rase macam baru jee Mama kahwin dengan Papa dan sometimes tuu  Mama rase baru semalam Mama mengandungkan Adik selama 9 bulan.

Anakku Sayang, kelahiran Adik dalam kehidupan Mama dan Papa sangat bermakna sayang.Papa,Atuk dan Nenek gembira sangat bila dapat tahu yang Mama tengah mengandungkan Adik masa tuu.Mama terpaksa pindah ke rumah Nenek dan Atuk sebab nak jaga Mama punya pasal.Kesian kat Papa yang kadang-kadang tuu kena ulang-alik jauh sebab nak selalu dengan Mama.Kadang-kadang tuu sampai tak tidur malam sebab nak jaga Mama yang sering mual-mual ni.Almaklum lahh Adik kan anak first Mama,tuu yang semua baru first time.Nasib baik Papa tak mengeluh kepenatan masa jaga Mama time tuu.

Tak sampai 5 bulan Mama mengandungkan Adik,Papa dah siapkan satu bilik khas untuk Adik.Cantik betul bilik tuu nakk.Mama pun terkejut bila Mama tengok design yang Papa buat tuu.Cantik sangat! Time tuu Papa cakap kat Mama : "Bilik ni khas untuk anak kite.Semoga nanti dia dah lahir,dia selesa duduk kat bilik yang Papa buat ni ".Masa Papa cakap kat Mama mcam tuu,Mama jadi terharu sangat dengan pergorbanan Papa.

                          

Nakk,bersyukur ke hadrat ilahi sebab Mama dah  selamat bersalinkan Adik secara normal.Papa sentiasa di sisi Mama sepanjang 9 bulan mengandungkan Adik.Betapa besarnya kasih sayang Papa terhadap Mama dan Adik kan? Sebab tuu lah Adik jangan pernah melawan cakap Papa.Kesian Papa penat cari duit untuk nak besarkan Adik. 

Adik, kelahiran Adik kat dunia ni sememang nye ditunggu-tunggu oleh Papa dan Mama.Sampai Papa dan Mama berebut nak namakan Adik. Last-last nenek yang bagi nama untuk adik. Kesian Papa dengan Mama kan?

Adik..
Mama nak pesan ni, lepas ni Adik belajar rajin-rajin ye. Kesian Papa dengan Mama kerja pagi petang untuk Adik.Adik jangan hancurkan perasan Mama taw.



Adik..
Adik tahu tak kenapa Adik waktu kecik comel sangat? Dulu waktu Mama belajar dulu Mama minat sangat dengan Mason Moon sampai terbawa-bawa hingga dah kahwin dengan Papa. Papa selalu marah Mama sebab tengok gambar Mason Moon sepanjang hari sampai kekadang tuu tak masak untuk lauk tengahari.Kesian kat Papa kan Dik?

Adik..
Mama tahu kekadang tuu Papa ade rotan Adik,Mama ade marah Adik tapi tuu bukan bermakna kami tak sayang Adik.Tapi kami nak Adik belajar dari kesilapan yang Adik dah buat. Adik janganlah cakap Mama tak sayangkan Adik T.T menangis Mama dengar macam ni.

Adik..
Takde ape lagi yang Mama sanggup berikan untuk Adik melainkan doa dari Mama semoga Adik sentiasa berjaya dalam kehidupan.Mama akan selalu mendorong Adik even dari belakang sekali pun.



Adik..
Ingat satu pesan Mama. Adik jangan tinggal solat yee! Solat tuu tiang agama Dik. Dari solat jugak lah boleh melindungi adik. Mama kat sini hanya boleh berharap atas ketentuan Esa jee sayang.

Anak Mama sayang, Berbaktilah untuk keluarga mu nakk. Jangan pernah sekali-kali buat benda-benda salah dari segi undang-undang ataupun agama. Mama berharap sangat nanti Adik jadi anak yang soleh solehah :)

Sayang, Mama akan selalu mendoakan kebahagiaanmu dunia akhirat. Aminn.

Bakal Ibumu,
Fadlina Nasir


Untuk renungan bersama:

" Dan apabila mata IBUmu sudah tertutup, 
maka hilanglah satu keberkatan di sisi ALLAH,
  Iaitu, DOA SEORANG IBU.."



  


Tips Memutuskan Hubungan Cinta Cara Sopan

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera :)

Hahahaha.. Entri kali ni macam tak boleh blah kan ? Time Fad taip entri ni pun tergelak terbahak-bahak + terbatuk tersedak nasib baik tak mual :)) hehehehe..
Setiap pertemuan,pasti ada perpisahan.Setiap percintaan,pasti ada penghujung nya.Hehehehe..Cara Fad cakap dah macam Doktor Love pulak kan? <PERASAN LEBIH!

Bagi lelaki lah khususnya,kadang-kadang korang kalau nak putuskan hubungan,mesti korang curang kan?Cari perempuan lain then buat-buat busy bagai.Argh! memang macam lakhanat kott! Korang tak sedar ke pada masa yang sama korang akan sakitkan hati orang yang sayang kat korang?

Aish! Bukan lelaki jee..perempuan pun kekadang macam tuu jugak.Lelaki ngan Perempuan secara sifatnya takde yang lain pun.Semua sama jee meskipun luaran korang jee lah yang lain-lain <Kalau luaran sama macam mna nk bezakan lelaki dan perempuan. LOL!

Fad kat sni bukan nak cerita atau marah kat atas ni semua.Tapi Fad nak ajar korang cara sopan untuk memutuskan hubungan korang.Manelah tahu dengan mempraktikkan cara ini,rasa kesakit-hatiaan pasangan korang tuu takdelah membara sangat. :)

Cara ini jugak dapat menggurangkan kadar nangis sampai tahap tertonggeng segala.Hey! susah kot kalau orang yang dah putus cinta tak menangis.Melainkan kalau seseorang tu takde perasaan betul2 sayang yang pure tuu lain lahh..<SPESIES PLAYER

Atau cara yang lain dengan "Tuju Lagu" :) Hahaha..ala-ala Yus Jambu gituu..
Baru-baru ni sedang enak duduk kat bilik feeling sensorang layan perasan sambil dengar radio,haa..terkeluar satu lagu baru daripada band UNGU yang bertajuk "Sayang".


Hahahaha..Lirik lagu memang gampang lah! kalau korang tuju lagu ni kat kekasih korang,mesti die dapat tangkap yang korang nak mintak BREAK. It's easy jee kan?!

Petikan lirik lagu :


Entah harus dari mana

Ku memulai kata-kataku
Resah gelisah tak menentu
Dari jauh lubuk hatiku

Bukan, bukan keinginanku

Tuk mencoba meninggalkanmu
Namun tak bisa ku jelaskan
Aku takut menyakitimu

Berat rasanya, berat rasanya untuk

Ungkapkan kata meski bualan hati

Sayang maafkan aku ingin putus

Sayang maafkan kita harus putus




Senang jee kan kalau tuju lagu? So no need face to face semua.

Kekadang ade jugak jenis yang sweet + romantik person tapi sebenarnya dorang ni sampai tahap nak breaking up pun nak ala-ala sweet things.Hahahaha Fuck off lah!

Tips seterusnya yang boleh di"implement" oleh orang sweet + romantik ni adelah dengan pemberian Kad Ucapan Selamat Tinggal.It's sound sweet right?


Card yang korang boleh bagi might be macam nii ke..Tapi ni English Version lahhh nanti convertkan too Malay Version ok? Actuall dulu Fad bagi kad tapi lagi sweet lahh daripada ni.

Why Fad bagi card?
It's easy questions to answer ok :) Tak semua orang akan bagi card kad pasangan dorang especially to the special one.Korang mesti just bagi text jee or pm kat fb jee kan? hahaha..tuu bukan sweet doh! tuu sour.And to be sweet girl in this world,i giving a card sebgai tanda break-up :) Da break pun sweet lagi kan? It would much more sweetest moment if another person tuuu balas break-up card korang.hahaha <tak pasal-pasal terbantut nak break pulak.. ^^



So,for the conclusion.Kalau break-up just as pasangan couple-couple tuu kira ok lagi laa..Ok lahh kott.. : |
Tapi kalau break-up dalam pertunangan dan lebih-lebih lagi dalam perkahwinan sepatutnya elakkan lah.Sebab tak baik meruntuhkan mahligai cinta yang di bina.Cheewahh..

Memanglah sedia maklum yang kat luar sana tuu memang ramai golongan "PLAYERS" tak kisah lah either girls or boys.Tapi stoplah mainkan perasaan orang,If you really don't like that person,Said clearly and honestly to that person and if you really do like that person go to get that person walaupun susah macam mane sekalipun.

Setiap kisah cinta mula dengan tidak sengaja so kalau nak "end"kan hubungan tuu gunakanlah cara yang terbaik agar luka kat hati si dia tak begitu besar :)

Wasalam..

100 Fakta Pasal Perempuan yang Lelaki Kena Tahu


Salam and Selamat Sejahtera :)

Lalety Fad terlalu bz untuk update blog almaklumlah  Mid-Term Exam tengah running kejar-kejar  kat koridor hostel ni. Hahahaha. Ok lah, entri kali ni memang panjang lebau giler babun! Ape yang bestnye, jumlah semuanya adalah 100..hahahaha..selamat membace lah yee :)

Sorry sebab it's in English,tapi ni ape yang dah dibuat oleh kajian barat.Kita nak buat kajian benda-benda remeh ni memang nanti tunggu Fad dah bercucu-cicit. < HAKIKAT!

 p/s: Ditujukan khas buat lelaki yang tak kenal 100% perangai perempuan completely.



1. Girls like guys with sense of humor.
2. Girls hate guys who always brag about themselves.
3. It’s a rare thing for girls to go for flings unlike many guys do.
4. Take a close look at this paradox: Girls are generally impulsive buyers but are good in budgeting.
5. Too sweet girls are usually the naggers.
6. Your girlfriend can either jokingly or seriously get jealous over your basketball games.
7. Girls are very suspicious human beings.
8. A guy oughta understand his girl’s mood swings specially when she has her monthly period.
9. Girls love to chat about anything.
10. Girls easily get carried away by their emotions.
11. You must tell a girl that you are courting her. Unless you make an obvious proposal, she could either play numb or be really numb of your feelings for her.
12. The girl who gives you a quick "yes" could either be too impulsive.
13. A girl’s decision is always changeable.
14. It is really hard to trace why girls are unpredictable.
15. Girls can easily change their mind because of hearsays.
16. Girls hate guys who gossip.
17. You would know that a girl likes you if she laughs even at your corniest joke and even pays attention at your nonsense talk.
18. You can hook a girl by knowing her interests.
19. It is a fact that girls, since the brith of the world, can be professional flirts using their magical charms.
20. Girls hate it when you make them wait.
21. Girls love babies.
22. If you’re truly in love with a girl, you will have a hard time to convince her telling so.
23. Girls don’t take a full meal especially when they are on a diet. but they love to eat junkfood, sweets or fruits in between meals that can double up a full meal.
24. Beware: a girl knows how to persuade you that you could do her a favor through her charisma or seductive body language without you knowing it.
25. Girls are flattered when you make them melt in your eyes, but they would do anything just to show disapproval.
26. Girls are every conscious people.
27. Girls hate guys who whistle at their back. The act makes them look like cheap.
28. Girls hate guys who hurt them physically.
29. A girl is not necessarily after a guy with towering height. He just has to be taller then she is.
30. Girls generally do not court guys which make you guys so lucky to have their privilege to court your pick.
31. Girls who court guys are desperate. It is awkward to see a girl courting a guy.
32. Girls usually compete unconsciously among themselves especially when it comes to beauty.
33. Girls love pampering and being pampered by their boyfriends. So be careful, this can lead her to be possessive.
34. Never spoil a girl. Someday, if you fail to do a favor for her, she could lay the blame on you after all you did to her.
35. Girls have changeable moods.
36. Girls love being serenaded. The spookiest and the corniest thing that you do is for her the most romantic and the most memorable.
37. Girls like smart guys.
38. Girls like neat and presentable guys.
39. If you’re thinking that girls are very particular with a guy’s looks, then it’s time for you to make a paradigm shift. It’s actually the attitude and the way you treat them that they mostly fall for.
40. Girls can keep their deepest darkest secrets for a lifetime unlike guys who are very open about themselves.
41. Girls are the ones who can make a relationship stay longer but they don’t want to have the dominating character over their boyfriend.
42. You should let her cool first before you say sorry, otherwise she won’t accept your apology.
43. Girls usually go for older guys.
44. Like Eve, a girl is man’s weakness.
45. Girls are generally pitiful and merciful.
46. Girls are physically weaker than guys but are emotionally stronger when problems arise.
47. Girls easily cry. That is why they are rarely violent because they ventilate themselves through crying.
48. A girl smokes and drinks though she knows it’s not a good impression on her.
49. Girls love gentlemen.
50. Girls like guys who can protect and defend them. You don’t have to be a macho man though.
51. Girls hate weaklings. It’s enough that their gender has the weakest physique of all human being.
52. A girl can be fond of an effeminate. They may fall in love with a gay under considerable reasons.
53. Girls are constantly demure when guys (especially their crushes) are around but can be wild behind their back.
54. A girl hates it when her friend squeals about her crushes or secrets.
55. A girl that has admired a stranger could research even the least and nonsense bits of info about him.
56. Girls are generally more organized people than guys.
57. Girls wear makeup not because they are not confident with how they look but because they want to highlight their physical assets.
58. Girls like guys with electrical and carpentering skills. These assure them that they can handle even the smallest and peculiar thing.
59. Girls like McGyver-like guys who can easily look for a way out when situations corner them.
60. Girls are generally good in subjects like Language and Social Science than Mathematics and General Science.
61. If a girl says "no," believe her. If a girl really likes you, she wouldn’t give you a "no." She’ll give you hanging messages instead.
62. Girls only play hard-to-get when they think her crush or suitor finds her obvious that she has feelings for him.
63. Girls have legions of insecurities.
64. Girls also stammer when they’re talking to the guy they truly admire.
65. Girls have innumerable crushes but her heart belongs only to one guy.
66. Girls mature faster and grow older than guys their same age.
67. Girls are more prone to getting fat easily.
68. Girls love receiving letters.
69. Girls are mostly panic-buyers and worriers.
70. Girls love surprises.
71. It is false humility girls show when they’re given compliments.
72. It is by playing tame pussycat but you tame the shrew.
73. Before you court a girl, study her inside out.
74. Girls are particular in getting, grouping, or having things in one color.
75. It’s hard for a girl to recover from her past.
76. A girls prefers to learn about relationships from novels than through experience.
77. Psychologists proved that a girl, who was molested at a very young age, loses her self esteem and develops negative attitude towards other people.
78. A girl can easily forgive you if you are sincere with your apology.
79. A girl can only be healed from her past through the enabling touch of God.
80. Girls murmur a lot or make tantrums when they get irritated. They can control their emotions but not their temper.
81. Girls easily get watery eyed over telenovelas and dramas.
82. A girl gets annoyed to a guy who pushes himself so hard to get her.
83. Girls act snob to guys either they like too much or hate too much.
84. A girl can suppress her feelings if she knows that a relationship wouldn’t work.
85. Girls are weight conscious.
86. If a guy is too innocent about handling a relationship, a girl would rather dump him.
87. Girls love being wooed.
88. A girl would flaunt her assets just to hook you.
89. Immature guys are out from girl’s list.
90. There’s somehow a prick in a girl, who busted you, when she learns you’re courting another girl, she’ll thinks that that girl would rather dump you also.
91. A girl can make you wait for years in courting her but could eventually give you a "no" in the long run.
92. It is not always because she said "yes" that she likes or love you. She could have just said it for superficial reasons.
93. A girl loves talking all alone with the guy she’s truly in love with especially in romantic and isolated places.
94. Girls drool a lot over shopping malls.
95. Girls like guys with broad shoulders and breasts.
96. Girls admire sports-minded guys a lot.
97. High heels increases a girl’s poise on a catwalk.
98. Girls love guys who can bear with what they feel.
99. Girls are genetically sensitive.
100. Unless a girl enters Nursing, Biology, or medical courses or profession, she will always have that irk from seeing blood and will always repel to see, smell, or even hear disgusting stuff.