»

Serlahkan Senyumanmu :)

Assalamualaikum dan Hai ! 

Tengah budak-budak lain sibuk mentelaah pelajaran kat Perpustakaan Awam Seberang Jaya ni, Fad pulak ternampak Majalah Remaja edisi 15 MEI 2012 terbitan Karangkraf.


Rasenye Fad sepanjang tahun 2012 ni belum lagi bace Majalah Remaja..disebabkan tertarik dengan cover majalah depan “ Elfira Loy” then fad pun amek and selak-selak majalah ni J almaklum lahh segala information skrg nii bace kat blog-blog jee ^^

Sambil-sambil menyelak tuu Fad ter”break “ sekejap kat satu artikel ni dekat page 58 J hehehe..boleh pulak nak break2 kan? Title artikel tuu pasal “Serlahkan Senyuman mu” haa..jum bace entri fad kali ni pasal senyum :) 
Senyum

Tak perlu kata apa-apa

Senyum

Tak perlu kata apa-apa

Senyum

Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa


10 fakta menarik pasal senyum yang korang kena tahu:

1.       Pengkaji dan pengamal barat percaya kalau kite memulakan hari dengan senyuman bukan je boleh menceriakan hidup ttp memberi byk lagi kebaikan –kebaikan yang lain.Sebab bila kite senyum,badan korang akan turut ‘tersenyum’ dan ini maksudnya kita akan gembira for a whole day! Kajian jugak menunjukkan yan senyuman boleh memperlahankan aliran darah melaui sinus ke otak. Pewh! Hebat kan? Kebesarann Allah J


2.       Senyuman ni bukan sekadar reaksi muka tapi turut mempunyai kaitan dgn penghasilan endorphin dlam otak yang sekaligus dapat mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi.So,dari senyuman segala kesakitan fizikal dan emosi korang tuu boleh dikurangkan J

3.       Jangan terkejut kalau Fad nak nyatakan bahawa senyuman ni pun suatu jogging. Haa! Tapi bukan jogging2 kat taman tuu..ia adalah jogging dalaman yang dapat merangsang seluruh tubuh and plus! memberi manfaat kepada system saraf otak and also the hormon-hormon.

4.      Kajian jugak ada menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam dapat manfaat kardiovaskular yang equal dengan bersenam selama 10 minit.Ia terjadi sebab bile kite ketawa,tekanan darah dan kadar degupan jantung akn turut meningkat.Pastu kadar ni akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum kamu ketawa. =.=" amazing sungguh aihh!.

1.       Korang mesti rindukan gelak tawa zaman kanak-kanak kan? Sometimes tuu kite kena sedar yang sememang nye kanak2 lebih banyak ketawa berbanding orang dewasa.kanak2 yang umur 4 – 6 tahun akan ketawa 400 kali sehari berbanding hnya 15 kali sehari di kalangan org dewasa.So,tak hairanlah kalau orang dewasa senang dapat penyakit dan dapat masalah tekanan dan kemurungan.



6.       Bila darah yang ‘dah sejuk’ ni sampai ke hipotalamus ( bhgian yang mengawal suhu badan dan emosi), ia akan menghasilkan kesan ‘gembira’.Selain itu bila kite senyum,kite akan menggunakan 17 otot kat muke ni berbanding 43 otot kat muke time mengerutkan dahi.

7.       Ade kajian yang di buat oleh sekumulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California cakap terdapat 2 jenis stress yang sering berlaku.Iaitu jenis stress yang baik dan stress jenis yang tak baik.

8.       Senyman jugak mampu merendahkan tekanan darah + menambah kemasukan oksigen dalam darah + dapat merangsang proses penyembuhan.Banyak kajian yang semestinye bukan Fad buat dah terbukti bahawa tekanan emosi macam kemurungan,kemarahan atau keresahan berkait rapat dengan sakit jantung.

9.       Ketawa dikatakan mampu membetulkan function-function usus and plus! Meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalan badan.Ade jugak segelintir tuu believe that laughing ni boleh bakar kalori seperti kite sedang bersenam.

10.       Senyum dan ketawa antara senaman yang terbaik kerana both of it membabitkan diafragma, abdomen,system pernafasan,muka,kaki dan otot belakang badan.Ketawa mampun ‘mengurut’ organ dalam abdomen dan menguatkan otot2 abdomen,merangsang otak-otak korang dan meningnkatkan keupayaan dalam pembelajaran.Ia dapat melegakan ketegangan otot and tekanan psikologi selain membuatkan otak lebih peka serta bersedia membuat otak lebih peka. J

Demikian lah entri Fad pada kali ni pasal "Serlahkan Senyumanmu" .Janganlah korang kedekut senyuman yee..senyum tuu kan sedekah :) ape yang penting sekarang ni yang Fad ingin highlight kan adelah, Setiap Senyuman yang Dimiliki oleh sesiape saje adalah senyuman yang manis,Tak kira sama ada awak memiliki muka sehodoh The Beast sekalipun,tapi apebila senyum,muka awak akan nampak sangat comel :)






5 comments:

  1. dah lamer juga xbaca majalah remaja nie....

    ReplyDelete
  2. senyum..senyum sorang2 jerlah ni kat depan pc..hehe

    ReplyDelete
  3. fad..nt jangan lupa emel address n details kat emel k.yna eyh..nak pos adiah saguhati pasal contest bloglist haritu..
    anadelights@gmail.com

    ReplyDelete