»

We in the Japanese World 0.0"


Assalamualaikum dan a very goody-goody day and kon'nichiwa :)

Entri kali ini ditujukan khas untuk kakak seniorita Fad : Hafizah Husin yang teringin beno nengok kami berpakai kimono ni.Tapi! Fad takdelah nak buat entri kosong semata-mata..Fad nak selitkan jugaklah beberapa info  dan sejarah tentang baju kimono ni yang boleh kita kongsi same-same :) 

Kimono tuu (着 物) <Fad pun x tahu acano nk pronounce adalah pakaian tradisional Jepun yang dipakai oleh lelaki, wanita dan kanak-kanak. Dengan perkataan "kimono", yang secara generalnye means "perkara yang memakai" (ki "haus" dan mono "benda").



Kimono nii dibalut-balut dan dililit-lilit di seluruh badan, dan dijamin oleh ikat pinggang yang dipanggil Obi, yang terikat di belakang bnda alah tuu lebih kurang macam bengkung lah orang melayu panggil.



Kimono umumnya dipakai dengan kasut tradisional (terutamanya zōri atau Geta) dan berpecah-toe sarung kaki (tabi). 


Lani kat japan, kimono sering dipakai oleh wanita, dan majlis-majlis khas. Dalam tradisi dorang, wanita yang belum berkahwin atau lebih dikenali bujang memakai gaya kimono yang dipanggil furisode but not tuxedo ok! And lelaki pulak memakai kimono time di majlis perkahwinan, upacara teh, dan lain-lain majlis yang sangat istimewa atau other formal event.


Pada zaman purbakala di tahun 794-1185 sebelum masihi , Baju ala-ala jubah yang di panggil kimono berwarna menjadi popular dengan wanita Jepun.Orang-orang mahkamah diraja kadang-kadang memakai sehingga 16 lapisan kimono tebal nya <kalau pakai kat malaysia sumpah! sauna korang! >. Tapi Fad pakai kimono tuu takde lah sampai 16 lapisan tebalnya =.=". 

Then pada tahun 1615 lepas tuu, tentera pemimpin Tokugawa bergerak modal Jepun dari Kyoto, di mana maharaja tinggal ke Edo, Tokyo hari hadir. Confucianisme telah diterima pakai dan hierarki menjadi prinsip panduan di mana rakyatnya telah mendapat tempat berdasarkan kelas mereka. Dalam tempoh Edo, orang mula untuk menentukan status mereka dengan pakaian kimono mereka. Pada masa ini pencapaian seni terbesar telah dibuat dengan kimono.






Selepas 1853, Tentera Laut Amerika Syarikat belayar ke Tokyo dan permulaan industri komersil Jepun telah dibuka kepada dunia Barat. Walaupun orang Jepun terus memakai kimono untuk seratus tahun lagi, permulaan akhir amalan ini adalah berhampiran.

Dalam tempoh Meiji daripada 1868-1912, wanita mula bekerja di luar rumah mereka dan pakaian yang berbeza diperlukan untuk menampung kerja mereka. Orang-orang Jepun membangunkan teknik untuk bersaing dengan kain tenunan mesin boleh didapati dari Barat. Kain dari bahagian-bahagian lain di dunia telah dibeli untuk membuat kimono dan pakaian. Dalam tempoh yang Taisho 1912-1926, Tokyo mengalami sebuah gempa bumi yang menyamakan kedudukan yang paling rumah. Banyak blok-blok lama telah hilang pada masa ini.




Semasa tempoh Showa 1926-1989, kerajaan jepun disekat pengeluaran sutera dengan mencukai untuk menyokong pembinaan ketenteraan. Rekaan Kimono menjadi kurang kompleks dan material telah dipelihara. Selepas Perang Dunia II, sebagai ekonomi Jepun beransur-ansur pulih, kimono menjadi lebih mampu dimiliki dan dihasilkan dalam kuantiti yang lebih besar. Idea fesyen Eropah dan Amerika terjejas rekaan kimono dan motif, tetapi bentuk mereka kekal yang sama. Kimono dan warna Obi berubah dengan musim dan dengan umur dan status pemakainya.

Agak boring lah jugak dorang punya history.Sebab Fad pun copy-transalate jee ni.Ape yang penting! Fad memang taktahu langsung sejarah dorang tuu semua almaklumlah kat sekolah tak pandai sangat sejarah2 ni.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal baju kimono, silalah kunjungi page ni http://www.oocities.org .

So,sekian saja dari Fad. Sayonara ~!

4 comments:

  1. Chantek.....nampsk sweet jew....igtkn sama jew kimomo lelaki ngn pmpn, wanita bjg n wanita dh kwen....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks2 :) fad pun baru je tahu kimono ni ade mcm2 jenis..hehehe..

      Delete