»

Easy Steps to Improve Your English

Tuu dia!! Title entri yang sangat tak boleh blahh kan? Hehehe. Aha! Why Fad buat entri yang agak pelik kali ni? Actually tak pelik pun. Just berbeza dari biasa gitu! Ewaah!!

Fad ni takdelah pandai sangat in English tapi takat tahu basic-basic past tense, present tense tuu boleh laa. Semakin lama, penggunaan English ni makin berleluasa sana-sini. Teknologi-teknologi  yang nowadays yang ade kat pasaran semua most of it are in English Language *dan-dan nak speaking pulak aihh! (=.=)” * Dari IPhone5 lah, Samsung S3 lah, Blackberry lah, mesti kita pronounce as “IPhone five” , “ S three”  kan? Ade ke yang pronounce “IPhone Lima” ?, “S Tiga”? ,  “Beri Hitam”?   Ade ke?  Hey! Kalau ade orang pronounce in Malay macam tuu, meh Fad nak ngorat.. hahahaha! Even mak-mak ayah-ayah kita pun sekarang ni pronounce all the benda alah tuu in English as well.

Tujuan Fad pot..pet..pot..pet.. panjang lebar kat Entri ni bukan sebab nak jual phone-phone yang macam tersenarai di atas, tapi nak habaq kat hampa semua yang English ni importance in daily life even kita just guna 10% of it dalam percakapan seharian kita.

Ade segelintir orang malu nak try speak in English sebab takut salah, tapi selagi kita tak try, kita even don’t know mane satu salah pronounce/spelling/ way to talk at all. It’s okay kalau kita salah as long kita dah try nak cakap English daripada tak try langsung bak kta Karam Sing Walia “ Bagai Katak di Bawah Tempurung. *peribahasa ni ade related ke eh? Ok, abaikan*.

Hah!! Dah panjang beta menaip dan panjang jugak korang dah baca untuk Introduction entri kali ni. Padahal isi-isi penting tak masukkan lagi. Aisey! Ape pun tak boleh.

1st step: Just use simple English words to talk.

Haa. Maksud simple yang Fad nak cuba titahkan adalah, korang kalau nak cakap ngan member-member to takyah avoide dari guna perkataan English yang berat. Sebab dalam percakapan korang just use simple English jee. Kalau rojak lagi bagus! Hee. Rojak Buah kee.. Pasembur kee.. pun boleh jugak. Alaa.. tak kisah lah korang cakap rojak sekalipun tapi dengan cara tuu korang pun boleh belajar English slowly. Fad teringat dulu time darjah 6 kalau tak silap, Cikgu Shamsiah namanya. Beliau cakap kan “Korang kalau taktahu nak cakap fully English, cakap rojak pun takpe. Kalau salah pun langgar jee sebab dari kesilapan kita dapat perbaiki English kita dan ape-ape pun kena berani untuk try.” Beliau cakap lebih kurang gitu lah tapi takdelah 100% perfect macam tuu.. Alaa.. remaja kan suka mencuba. So, just give a try jee lah. J

2nd step: Dengar English songs then write it.

Benda alah macam gini Fad selalu buat time tengah-tengah boring. Korang kalau dengar satu lagu tuuu almost 100 kali mesti korang nak tahu full lirik dia kan? Or at least mesti korang nak hafal gila-gila lagu tuu. Betul tak? Haa.. kalau dari sini korang boleh dengar lagu tuu sambil tulis lirik at the same time korang dapat improve listening and writing skill. Kalau ade certain perkataan tuu macam lain macam jee spelling dia, korang boleh refer kat dictionary dah sebagainya. Memang keja budak gila tapi it’s really working! *to me lahh* Tapi tak semua lagu yang lirik dia too positive side lahh. Lagu English sekarang mesti ade FUC*ING laa..SH*T laa..BI*CH laa.. alaa standard laa. Name pun omputeh yang nyanyi, mane lah nak ada arah ke positif side. Semua nak membingkatkan ketinggian tanduk setan jee tuu semua. Astgha’firullah’alazim..
Tapi kalau dengar lagu Maher Zain takpe. Lagu-lagu Maher Zain tuu diar banyak guna simple English sentences dan lagu dia kita senang faham ape maksudnya sebab berunsurkan keagamaan dan nilai-nilai murni.



3rd step: Subtitled English

Haa.. Kalau tengah tengok movie ke, tengah layan korea ke. Why don’t korang tukar atau maek subtitled English jee. Kalau tengok cerita melayu pun pakai lah subtitled English kat bawah tuu. Subtitled tuu takkan tutupnye muka hero/heroin yang korang minat tuu. Kekadang tuu ade terkeluar satu English sentences yang kita tak familiar, so ape lagi. Tekan “Pause” kejap then amek perkataan korang tak suka tuu cari kat kamus kejap. Zaman dah canggih sekarang ni. Korang install jee Dictionary phone apps untuk handset korang. Takde susah-susah dah. Lagi Advance tahap gaban kalau korang ade kamus “BESTA”. Nak translate those word into Dutch,France,Mandarin semua boleh. Memang dashyat sungguh teknologi zaman lani.

4th step:Karaoke lagu English

Hahahaha! Bagi yang gila karok macam Fad as example, korang cuba sometimes tuu karaoke lagu English pulak. Haa. Try something new. Takkan nak layan lagu jiwang memanjang? Takde life gitu. Kalau nak karok lagu English disarankan jangan ambil lagu yang ade rapping-rapping bagai unless kalau korang dah terer English tahap gaban or dah hafal 100% lirik lagu tuu. Kang semput rapping ”omputeh” kang Fad pulak yang disalahkan. Tahap bagi nak belajar slowly, korang karok lah lagu slow-slow dulu. Lagu Be Mine by Tasha Manshahar tuu kee. Kantoi by Zee Avi kee. Even lagu ni rojak tapi itulah salah satu step korang boleh start merojakkan BM-English dalam percakapan seharian.

5th step: Don’t shy speaks dengan kawan


 Woii!! Bedal jee rojak tak rojak janji kita dah try. Tapi kalau bagi yang masih bersekolah tuu DISARANKAN jangan buat rojak punya words time exam. Nanti result absolutely FAILED!! Bagi yang masih bersekolah, it’s a chance korang cakap dengan classmate Chinese and Indian yang lain sebab majority of them use English language as second language kat rumah. Kita yang Melayu ni? 24 jam termasuk nak cakap time mengigau malam-malam buta still cakap Melayu. Lain lah kalau yang ade mengigau malam-malam tuuu cakap Japanese atau Koreanese tetiba. *tuu dah ke alam lain dah tuu*

 Fad memang tak suka English dulu, tapi disebabkan belajar benda yang sama tiap-tiap tahun dia jadi semakin bosan, bosan, dan sangat superbly bosan. Bayangkanlah tiap-tiap tahun kat sekolah untuk matapelajaran English kita akan belajar Past Tense, Present Tense, Present Past Tense dan lain Tense-Tense sampai nak TENSION Mak Jemah dibuatnye. Sebab tuu lah boleh laa sikit-sikit asal cukup=cukup makan jee boleh laa.


Fad pun nak pesan kat sini yang paal produk “LINGUAPHONE” yang nowadays agak femes jugak kat pasaran. Maybe some of korang tahu anda ade yang tak tahu. Tapi kalau korang pakai this Linguaphone betul-betul dan selalu praktikkan tak jadi masalah. Tapi bagi Fad kan, korang tak beli pun takpe sebab korang boleh belajar English ni sendiri. Kita semua dah exposed into this English language Cuma nak polish sikit-sikit jee. Ingat! Nanti kita ditanya bukan in English tapi dalam Bahasa Arab. J

Kita kena tahu English walaupun kita terror sangat Bahasa Melayu kita tak boleh lupa Bahasa Arab. BEtul tak?

Actually Fad not good in English either Malay as well. Ape yang taip ni main bedal jee. Fad drive through je.. there’s no kona-kona sana-sini. So, try one of these steps then praktik kan. Maybe ade step yang lain boleh share along. Amat dialu-alukan J Sekian sahaja entri gila panjang lebar ni.

See Again Yah!

Debaran Praktikal.


Assalamualaikum semua!

Yah! Hari ini I goin start my Prratical. Aisey.. berdebar-debar rasanya. Totally berdebar toqq! Sebab tak tahu kinda of work that I gonna do at that office nanti. Harap-harap Fad dapat buat praktikal ni sampai habis! Alaa.. Lagipun 4 bulan jee.. * jee?! aisey, iye-iye lah tuu..*

Disebabkan terasa debaran tuu actually Fad kena tidur awal malam ni tapi. Tak boleh nak tidur awal even dah layan Running Man berepisode-episode sekalipun its doesn’t make any sense. Haiya! Memang tak sleepy langsung jadinya. Dahlah esok Fad start keja awal. =.=”

Please those my friends out there wish me luck for this Insdustrial Training that I will start faced it tomorrow. Sumpah berdebar tahap gaban tapi nasib baik lah Fad not alone kat company tu. I’m will be with Nisa, Ika , Nazmi and also Deezex. Just wish we all the best yahh! And for those yang akan menjalani praktikal nanti good luk for as well and please do your best sebab kita bawa nama kolej kita kat tempat/company orang. Please perform well even kena buli acanno sekalipun,korang redah jee. Buat jee ape yang dorang suruh tapi kalau buat benda-benda pelik or negative tuu better korang tolak. Nak tolak tuu dengan cari yang baik yee, jangan bagi kaki pulak. Heee ^.^  Sebab macam Fad cakap tadi, kita bawa nama kolej kita so paham-paham sendiri lah yee. Masing-masing dah pandai kan? Dah besar kan?

And tak sangka-sangka jugak yang tak sampai berapa minggu jee lagi dah masuk tahun baru. Ish rase macam semalam jee Fad celebrate New Year 2012 then nak masuk 2013 pulak. Sungguh tak sangka. Dan time nilah jugak peningkatan umur menjadi. ARGHH!! Tak suka nye. Tak suka jadi tua! I wish to be “teen”agers back not “ty”agers. Huhuhu. *kalau boleh, nak pinjam alat reverse masa dari doraemon*
Macam biasa, semakin nak naik tahun baru nanti, semakin matang pemikiran ni dan semakin banyak entri yang merepek-kerepek lagi. Hahahaha. Will see next year macam mana. Ahha! I need to go now. Esok nak pergi kerja, nak pergi kerja, nak pergi kerja.

Sekian ini saja, Bye!

Yeay! Kad Komuter 1Malaysia.

Assalamualaikum semua! Yah! We meet again again and again. Hee :D

Entri kali ini simple jee. Memandangkan coming soon Fad akan menempuhi alam pekerjaan. *Eh! Fad dah graduate ke?! Belum lagi toqq! FYP pun tak lepas lagi. * Memandangkan Fad akan menempuhi alam pekerjaan a.k.a Latihan Industri atau ayat senang nak faham iaitu praktikal lantas, oleh itu , lalu, dan kemudiannya, (‘.’)”  Fad pun buatlah kat Komuter 1Malaysia ni kat Serdang petang tadi.


Ape?! Korang taktahu kad Komuter 1Malaysia tuu ape benda?! Sah-sah korang tak naik public transport kan?! Aisey.. Kad Komuter 1Malaysia ni diperkenalkan oleh Perdana Menteri kita, Datuk Najib  sebagai langkah-langkah untuk menabung duit + kerapkan guna pengangkutan awan. So, kalau guna kad ni para pengguna akan dapat discount 50% dari harga destnasi yang nak pergi tuu. Sebagai contoh, train dari UKM – Kajang = RM 1.00 so kalau dengan menunjukkan IC and kad ni harga tambang UKM-Kajang = RM 0.50 jee baii! Memang murah dan menjimatkan kan?!

Oleh itu, barangsiapa dan makhluk mana yang takde kad ni lagi pergilah apply lelaju ye. Korang boleh apply just kat KTM Serdang, KL Sentral and also KTM Seremban. Sebelum tuu standbykan diri anda dengan sehengget (RM 1.00) untuk bayaran dan sehelai salinan IC. Tarikh tutup nak apply kad ni on 21 December 2012.

So, Ape lagi! Pergi dapatkan sekarang sementara stok masih ada. Sebarang pertanyaan boleh tanya pihak KTMB Malaysia yee. Jangan tanya Fad pulak. Fad hanya kongsikan maklumat among you alls. Hee J
p/s: Bagi pengguna Train/Komuter tegar disarankan untuk memiliki kad ni. Because at first Fad ingat kad ni tak penting pun. Tapi actually ia amat penting untuk mengurangkan perbelanjaan seharian kita.

Sekian, ByeBye!


Dari Jauh, Ku Melihat *Entri Berangan*


Hai! Agak lama jugak Fad tak update blog rasanya, Update-update terus citer scene jiwang. *sangat tak boleh blahh*

“DARI JAUH,KU MELIHAT.” Hanya sebuah short story yang Fad nak sampaikan. Not happen in reality pun. *ehh, ye ke?* saje nak buat short stories sementara tengah rajin pepagi buta gini.

Its been berbulan jugak lah kita tak “ter” serempak secara tak sengaja. Even kita satu tempat belajar sekalipun tapi frequency nak jumpa tu amat lah payah. Hee.. bila dah “ter”jumpa tuu, saya hanya mampu memandang dari jauh. Fad memang perempuan kasar dan friendly lah jugak kekadang tuu. Bila nampak awak, rasakan macam kurniaan illahi untuk berjumpa. Tuu yang buat saya lebih membakar semangat tuu. J

Tapi, se”friendly” mane tahap saya ni, bila jumpa awak jadi diam seribu bahasa, mata bersinar tanpa berkelip, hembusan udara terhenti seketika. *chewaah! Terpegun sekejap* Dalam hati saya satu jee saya terdetik. Terima Kasih Ya Allah ssebab kau dah pertemukan aku dengannya secara tak sengaja. Dan itu dah cukup melegakan hati aku dan aku tahu yang dia sihat jee. Almaklumlah sekarang kat area Bangi tengah musim hujan memanjang. Nasib baik awak tak sakit. Kalau sakit pun saya tak boleh buat apa-apa sebab saya hanya memerhati dari jauh.

Ya, Siti Khadijah pernah melamar Nabi Muhamad s.a.w. untuk jadi suaminya, tapi saya tak mampu buat begitu. Hanya cukup dapat melihat awak untuk pertama kali nya dengan pandangan yang cerah tuu dah cukup memadai* before ni kabur-kabur sebab tak pakai spek/lens* J Saya hanya mampu diibaratkan Siti Fatimah yang menyembunyikan rasa sukanya, rasa cintanya, rasa kasihnya daripada lelaki yang telah mencuri hatinya.

I just can’t be perfect girl semacam wanita yang hadir dalam kehidupan awak sebelum ni atau sekarang ni. Tapi jika suatu hari nanti diizinkan Allah, saya sanggup menjadi perfect girl in your life even bila-bila masa sekalipun.

I just can’t be yours and you also can’t be mine because kita takkan memulakan hubungan tuu antara satu sama lain jika tidak dimulakan dengan hubungan persahabatan. Its might be take time. 2-3 months or after grad? There’s too many possibilities that kita sendiri takkan jangka ia boleh berlaku.

Honestly my feeling is not because what you had right now. Handsome? Money? Style? That not the key points that I’m choosing you secretly but keperibadian awak, they way you treat others, the way you spoke to people that the main reasons I like you.

Saya takkan tak akan dan takkan meluahkan sebab itu bukan cara say. Apa yang saya mampu buat, menyembunyikan perasaan ni dan continue my life macam biasa.


If one day nanti you are meant to me, I just can change myself to the way you are right now. Aminn.

Ok dari gaya dah bukan short stories kan? Tapi hakikatnya ni adalah heart short stories * cerita pendek tentang hati* dalam dunia ni tiada ssiapa bleh menipukan perasaan kat hati dai sebab perasaan dari hati memang suci. Some goes to me, cerita pendek ni Fad tulis dari hati Fad sendiri.  *not just main taip suka hati jee*


Wasalam

Let It Be. Crying For Good.



Todays entri berkaitan dengan hati J What you all tahu pasal hati? Hati ? It a small part in our body yang selalu beri effect yang kuat. Betul tak? *Aisey, kenapa macam formal sangat entri ni?* hee.


Hati > Perasaan > then Mata. Orang cakap dari mata turun ke hati. Tapi macam salah jee. Dari hati naik ke mata baru betul. Kenapa fad cakap macam tu? Haa! Very the simple! Dalam ada nak bercinta pun kita takleh nak tengok paras rupa semata-mata. Kalau paras rupa pehh! Lawa macam Neelofa, Bibir mungil macam Angelina Jolie, rambut cantik macam Nora Danish and bagi lelaki pulak, sasa macam Malek Noor, handsome macam Aaron Aziz, sweet macam Aiman Hakim Ridza pun tak guna jugak. Tuu semua lagha! Hahaha! *Padahal diri sendiri peminat mamat korea* hey, tuu Fad minat jee taw. Takde sampai nak jadikan calon suami pun.

Paras rupa ni takleh berkekalan hingga hujung nyawa pun. Last-last nanti mesti kedut-kedut, wrinkle sana-sini. Yang penting hati! Hati boleh kekal lama taw! Pilih seseorang tuu kerana hati, bukan paras rupa. Yaa, fad nanti pilih calon dari hatinya, bukan paras rupa J

Ok, dah out of tajuk nii. Sebenarnya cek nak habaq mai, hati jangan penah nak dimain-mainkan. Kalau tak mahu kena sepak dengan Fad bertubi-tubi. Hahahaha. *gelak jahat* actually hati is one of the part jangan dipermainkan. Otherwise the karma will come back to you. Bak kata Justin Timberlake, what comes around goes around. Apa yang korang dah give shit thing kat seseorang tuu, korang will get back. Daebak! Best kan? So, cer lah try buat tengok.

Hati lelaki and perempuan lain-lain. Meskipun liang-liang kat hati tuu ade 10 liang *iye-iye jee 10 liang* , meskipun hati fad besar, hati korang kecik sikit atau hati dia tuh melebeh 2 cm tuu lain laa. Hati tak boleh diukur toqq! Melainkan nanti kita dah mati barulah doctor nak keluarkan hati tuu. Tuu pun dia just timbang jee, takdenye ukur-ukur bagai. Astaghafirullah’alazim! Lagha!

Hati perempuan diibaratkan senang rapuh bagaikan kayu yang dimakan dek anai-anai, then nampak kejernihan dikala menangis. Tuu lah kekadang orang cakap, senang nak tawan hati perempuan time dia nangis. Puihh tuu semua! Tarak boleh pakai punya teori. Perempuan bila nangis she always thing all the spirit that she have gone. *seriously, fad used to cry.*  that the why I always thing when I cry. That’s why mata saye bulat. Hee.



Haa. Lelaki pulak? Fad bukan lelaki yang boleh faham tentang hati lelaki 100 %ly tapi ape yang fad tahu fad admirer hati lelaki. They have a really strong heart. Seriously Fad jealous sebab dorang takdenye tetiba nak nangis bila down. Lelaki dah diciptakan kuat dari segi mental, hati dan fizikal. Kadang-kadang sometimes tuu Fad terfikir why don’t I be a boy? Have a strong heart. And why I am a girl right now? Sengal kan? That’s the thing that I always thought.

Fad try to be strong like a boy but I can’t. I wish not to cry when I get down but I can’t either. Semua tuu possible to do even fad try berapa banyak hard sekalipun.

So, conclusion hari ni. To girls out there yang selalu feel down tetibe be strong! Always think you a boy doesn’t cry bila ditimpa kesusahan. Tapi kalau tak tahan sangat, you allowed to menangis. Menangis lah banyak-banyak so korang boleh dapat mata bulat macam fad ni. For the boys pulak, thankful to ALLAH because you have a very strong heart. Kalau boleh, protect the girls yang semangat dia mudah luntur, protect the girls yang selalu feel down. Bukan protect dorang yang out of the box yee, but protect them with kekentalan hati yang korang ada. It’s the only way girls boleh bangkit semula! Chaiyok!

Ok, sekian saja dari budak gila and see again in next entri.

Kem Anak Soleh 2012 di Taman Pelangi Semenyih.

Assalamualaikum dan Selamat pagipetangmalam semua J


Kem ni berlangsung kat Surau An-Nur di Taman Pelangi, Semenyih. Fad adalah salah sorang fecilatator di bawah SNB Training and Consultancy yang terlibat dalam program ni. Ini merupakan program yang ketiga jadi salah sorang kakak feci. Adik-adik yang terlibat dalam program ni dari adalah dari umur 10 hingga 16 tahun.










Haa. Memang banyak aktiviti yang superbly best time ni! Then adik-adik ni pun memang bagi kerjasama yang sepenuhnya time program ni berlangsung. Terima Kasih Adik-Adik Sayang.


Yang bestnya, last day of this program ada menjemput Dato’ Ustazah Siti Nor Bahiyah dan suami beliau, Ustaz Wan Akashah. *jangan jeles you guys!*

Rasanya dah taktahu nak cakap ape dah kott. Hee. K Bye!

Sekian, Adigos Amigos.
Fadlina Nasir (Kak Siti)