»

White Water Rafting di Sg.Kampar, Perak.

Salam sailormoon semua! Hee ^^

Memang entri yang boleh dikategorikan sebagai cool giler babun! *ecehh!*

It’s was really first time in my whole life doin’ this adventurous thing. Hah! Ape yang adventure sangat tuu? Haa.. dah trang tang tang kat title tuu takkan tak reti-reti lagi. Aish! Kome ni pungg.

First time Fad ber”waterrafting” bagai ni. Padahal Fad ni dah lah tak reti berenang at all. Tapi memang best habaq hang! Giler best dowh! Hahaha

Activity dah ofcoz lah pergi beramai-ramai kan? Kalau nak pergi alone tuu better korang lupakan jee niat suci korang tuu sebab it doesn’t make any excitement kelak. Kali ni Fad pergi dengan geng-geng officemate Fad. Pewh! Memang best dengan dorang. Semuanya sporting-sporting belaka youuuu!

Untuk menampakkan entri kali ni lebih panjang lebar-lebar gitu, Fad akan cerit dari kiteorang bertolak > tiba di destinasi > bergerak pulang. * haa! Memang 360 patah perkataan ++ lah habaq hang!*

Masing-masing muka tak tidur lagi even this time tengah pukul 5 pagi. Cayalah!



Dijadualkan bertolak pepagi buta yang surely kompem yang time tuu PM kita pun tengah tido *ehh!!* iaitu sekitar menjelang subuh gitu kitaorang gerak bertolak ke RnR Rawang. Demi nak menampakkan ala-ala team yang tgah konvoi secara unofficially, kami-kami ni tunggulah others officemate kat RnR Rawang. Pegi ramai-ramai baru best kan? Tambah lagi ber”racing-racing” each other kat highway tuu.

Dah lepas Tol Gopeng, terus bergambar. Tak menyempat you!


Dalam pukul 7 ++ lepas tunggu others tuu kami pun bertolak lah ke tempat yang akan berlansungnya aktiviti berkenaan. Agak jauh jugak lahh sebab masing-masing tengah excited tahap giler nak mandi sungai kan.
Alhamdulillah dalam pukul 9 lebih-lebih macam tuu *tak tengok jam time nii* dah sampai kat Sg.Gopeng tuu. Jalan dia agak complicated jugaklahh sebak terletak kat ceruk-ceruk hutan gituu. Rasa jalan macam nak pegi Pangsun, Hulu Langat pun ade. Lebih-lebih kurang jugak lahh.


Sampai di destinasi, bergambar lagi~~ yeay!

Time ni masing-masing tengah line-up untuk sign borang pebenda entah. Disebabkan tahap excited dah masuk dalam zon bunuh diri, Fad just sign jee. *Sekali ter"sign" cek 1 Juta baru kome tahu!*

Then sampai jee kat tempat alah ni, apelagi. Bergambar bagai lahh! Hahaha. Siap ade banner office lagi youuu! Jangan nak jeles lah yee. Then, ade sedikit briefing oleh guide-guide yang agak handsome jugaklahh *ecehh.. sempat lagi youuu!* Briefing tuu just take about 30 minutes cam gituu. *actually Fad pun takleh nak approximate time sangat sebab dah excited gila-gila nak mandi sungai*



Guide tuu pun terang lah segala do and don’ts semasa waktu drafting.



Do
Don’t s
Wear safety jacket yang telah disediakan
Jangan ikat life jacket tuu terlalu kuat sebab takut nanti can’t breathe.
Wear your own shoes please!
Pakai selipar takut korang punya kaki might be luka nanti kang.
Bukak segala jam, barang kemas, berlian, permata, pearl and aksesori lain bagai
Takot nanti korang boleh get injured by those stuff and takut barang tersebut hilang.
Please and please bawak camera sebab banyak moments yang best korang boleh snap.
Kalau yee pun bawak camera waterproof lah yee.
Think about others safety as well.
Jangan nak fikir diri sendiri jee nanti kena batu belah batu bertangkup baru tahu.
Dengar instruction guide korang.
Jangan ikut kepala sendiri nak buat ape-ape pun. Nanti binasakan korang sendiri.
Pakai spek bagi sesiapa yang rabun tuu.
(Jangan risau if takut spek korang tercampak / terbang sendiri sebab dorang akan ikat spek tuu tightly sangat-sangat)
Kalau tak pakai kang, terlanggar batu kang baru rasa betapa biyol nye kepalamu itu.

Tolong ignore model di tepi tuu. hahaha

Equipment-equipment yang diperlukan dalam medan perang air nanti.

Bot dia sumpah besar gile and berat gila! Dahlah yellow kaler pulak tuu.

Ade lagi others do and don’ts yang korang sememey nye kena take caution tapi, nak taip bebanyak berjela-jela kat sini memang tak lah kann. Kalau nak tahu lelebih tuu, pergi lah sendiri di tempat kejadian dan rasekan excitement tuu sendiri yee. Hee.

Make sure pakaian tuu dah cukup dengan safety semua bagai macam mereka.

It takes about 2 hours all along the journeys then kat sini terdapat 14 or 15 rapid macam tuu * actually dah lupa total checkpoint dia, maybe sebab terlalu banyak menjerit pada waktu berkenaan* Dan waktu Fad dan lain-lain main benda lah ni, water level adalah 2. So, takdelah mengganas sangat. Kalau korang nak lebih lasak, pergilah time water level 4 or 5. Confirm korang tercampak bagai habaq hang!



Korang kalau nak bawak makanan semua bagai pun boleh, sebab nanti aka nada pitstop untuk makan bagai. Tapi bawak bekalan sendiri lah yee kat dalam beg waterproof. Janganlah korang bawak KFC, Mekdi, Dominos bagai. Just bawak junkfood jee sudah. Asal boleh alas perut jee. Kalau tak nanti, korang definitely akan lapar. *berdasarkan pengalaman*


Semua bagaikan dugong terdampar di lautan. Hahaha!


Dan bagi nak korang merasakan jeles lagi dengan excitement-excitement yang Fad dah lalui hari berkenaan, tengok-tengoklah gambar dibawah yee. *saje nak bagi jeles toqq, hahahaha! * Jahat gile kan?








Suka the most these 4 picture! Jeles tak? Jeles tak? Jeles tak?

Bagi siapa yang berkenan dan nak nak nak sangat pergi melakukan this gila thing. Haa jemput-jemputlah melayari laman web benda alah nii yee.


Dan kami pun bertolak pulang dengan Alphad yang disediakan oleh pihak Whitewater Drafting ni. Terima Kasih yee Bos!


Pasangan husband-wife yang cool gila! 


Ber”billion” thanks to the entire officemates yang totally sporting on that day and thanks for let me and my friends joining this activity. Really can’t forget this moment! Thanks to Kak Ros and Encik Adam for those pictures. And Finn also Kak Ida as well because made all along the journey without fell bored at all. Hee ^^

Fad sumpah macam selekeh time ni *actually memey selekeh the most!*


Sekian, Bye Bye!

Fad
One of the practical students.

4 comments:

  1. akak mmg x setuju gila fad letak gambar yg akak "kelihatan" melebar tuh,....tp, sbb mention nama akak, so kamu dimaafkan!! hahahhaha...

    sib baik awk x gila naik satu kereta ngan finn, lallalala~

    -ida-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai! kantoi! Sorry kak!

      Hey! you nampak gojes tak kira gmbar lebar or melintang ok. hee^^

      Delete
  2. Mengimbau kenangan....dh lamer xrafting and kayaking.....rindu nak men air lgi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis selalu drating ke? wahh nanti ajak Fad skali :)

      Delete