»

Wishing be a BOY.


Entri statement hangat! Kenapa hangat? Sebab tak hangit lahh. Hee.

I wish i were a boy, aku berharap aku adalah seorang lelaki. Why Fad cakap gini? Ya, its because be boy much more easier than a girl. Seriously? Urmm macam mane tuu?

Fad until right now still hoping yang i could be a boy sebab tak banyak kerenah. Lelaki, senang jee hidup dorang. Tak perlu nak hidup dalam keadaan sekeliling yang complicated. Jika dibandingkan a girl and a boy, memang banyak beno beno beno perbandingannya. Dari segi fizikal memey dah sedia maklum tapi dalaman punya pulak acano? Haa! Thats the thing that i wanna talk about right now ni.

Kalau Fad jumpa jin dalam teko Aladdin sekalipun die akan pikir lima puloh,lapan puloh kali kalau nak tunaikan hajat Fad ni. Jangan-jangan kalau ade jin jadah tuu dalam realiti ni definitely dia tanya Fad,
“Kau sure ke nak jadi lelaki ni?”

Memey dah sure 100% nak jadi lelaki. TING! Dah Fad transform too a boy. *jauh beno angan-angan =.= *
Kenapa eh Fad cakap jadi lelaki much more easier? Haa..

Hiking kat Gunung Bujang Melaka

First,  lelaki kalau nak hiking ke, merantau ke, berjimba ke, melancong ke, tak memerlukan baju atau barang-barang haram jadah yang lain. Dorang mane lah nak kisah tak pakai losyen ke, tak iron baju ke, tak pakai foundation ke. Melainkan kalau perempuan yang always and all the time nak kelihatan vogue-vogue lahh, cute-mute lahh dan segala haram jadah yang lain. Dan untuk perempuan nak mengekalkan haram jadah yang berkenaan maka, berlambaklah benda-benda alah yang die kena bawak. Dengan losyennye lahh, lip balm lahh, eyeliner lahh dan lain lain lain barang yang boleh membesarkan a.k.a memberatkan sesuatu beg berkenaan.



Second  pulak adalah, lelaki takyah nak pikir nak bersalin ke, nak beranak ke, nak mengandung bagai. Dorang just kena pikir macam mane taknak ade ketimbulan bagai perut atau dikenali bunchit tuu. Perempuan kalau bunchit? Amboi! Nampak ade lapisan sikit punya menggelabah nak diet seminggu konon nk hilangkan bunchit bagai. Alaa nama nak vogue, kenalah selim-melim gituu. *Alhamdulillah yang Fad already selim naturally gituu*


Third?  Haa. Makan semua kena jaga. Takleh makan kacang lah, makan sotonglah, makan udanglah. Sebab? Takot kena resdung bagai. Kalau lelaki, main makan jee. Yang paling best ade yang lelaki tolak batu and kayu jee. Pewh! Kalau Fad jadi isteri dorang memey heaven lahh! Takyah nak masak gulai tempoyak , kari kepala ikan semua bagai. Just goreng telur jee. Jimat pun jimat J

Fourth.  Kalaulah tengah mengembara ke, merantau ke, lelaki memey tak kisah nak duduk kat mane pun. Even nak tido kat stesen bus pun takpe sebab dorang tahu nak mempertahankan diri. Kalau perempuan? Mahu nak pikir sembilan puloh juta ribu kali kalau nak tidur tempat-tempat gini. Mana tak nya, perempuan kan insan yang lemah. Kang silap haribulan punya tahun kena rogol lahh tak ke ganyai jadinya nanti? Tak pasal-pasal kena spend RM100++ semata-mata nak membuta kat hotel hanya untuk 5 jam jee.


Hiking kat Gunung Bujang Melaka

Fifth, lelaki kalau buat benda atau aktiviti lasak takyah nye nak pikir kulit kuku cabut lah, tangan terseliuhlah, kaki bengkak lah, benda-benda alah bagai. Dorang main redah jee. Sakit-makit semua habis aktiviti baru fikir. Kalau perempuan? Alahai! Takyah cakap lah, kaki terseliuh sikit dah mintak papah, kuku tercabut dah mintak nak bandage, ade certain tuu tak kena pape pun lagi dah mintak balut-balut semua bagai. Alahai! Lembutnye! *padahal Fad macam tuu lah!

Memang best jadi lelaki sebab boleh buat benda semuanya. Semua semua semua sekali. Hiking, wall climbing, haram jadah lain-lain lagi tapi nak buat macam mana, Fad already dilahirkan perempuan. Urm. Alaa. Lekluu, zaman dah moden sekarang, lelaki boleh turns to perempuan and perempuan pun boleh turns to lelaki. Tapi jauhkan lah dari turning-turing ni semua. Masya’Allah! Lagha oii lagha! Ape yang buat sekarang, be a girl but acts macam lelaki. Take action like them. Ready to face risk like them. Sebab kita nak jadi macam dorang takleh, tapi kita boleh amek cara dorang untuk daily life kita as a perempuan.

Bajet ayu kejap *puii!*

Nak jadi ayu boleh, tapi janganlah sepanjang masa pulak yee. Certain perempuan ayu camne sekalipun mesti dia ada sikap boyish sikit. Kenapa Fad cakap macam tu? Haa dah tuu memang fact yang betul pun. 

Perempuan at least kena ada even 10% dalam diri dorang sikap boyish untuk keselamatan dan kebaikan diri sendiri J *rasa macam dah lari topik jee ni =.=”  ok, better right now Fad lari ~~~ *
~~~~~Bye!

2 comments:

  1. ekekeke....xpe....gegeirl siapkan ilmu pertahankan diri...buang segala kegedikan dan control ayu....dah bleh happy n bebas cam lelaki....tpi lelaki xdapat jd ayu cam gegirl....ekekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. betul betul betul . *fad bangga pulak jadi perempuan* hee. akaklah punya psal ni. hee :D

      Delete