»

Berangan #2 : Honeymoon Eiffel Tower

Oh My! Oh My! Oh My GOD! Memey sejak dua menjak ni kadar berangan Fad semakin menjadi-jadi yee anak-anak. Hahahaha! Ok! Guys, girls, tuan-tuans dan puan-puan, kak long, kak ngah, pak su, abang sayang or what so ever jee lahh! Memang rasa macam anak tekak naik loya sampai nak muntah hijau semua bagai bila tengok title yang sangat mengarut gini. Alahai!


Kahwin pun tak lagi, apetah calon untuk dijadikan suami suatu hari. Pewh! Dah macam pantun dua kerat siot! *puii!* Belum pape lagi Fad dah berangan nak berhoneymoon ke France gituu! Kelas kau Fad! Nak ke negara omputeh saje! Nak buat macam mane. Fad dah teringin bagai nak gile nak melancong ke Paris. Tambah lagi dengan orang tersayang. Hee. Ok! Melalut sudah.

The reasons why Fad terberangan nak ke Paris ni just sebab nak tengok Eiffel Tower semata-mata. Almaklumlah nak jugak naik kat tingkat atas menara tersebut then tengok pemandangan area Kota France tuu lagu mana. Mesti cantik kan?

Eiffel Tower Nampak just macam sebuah rangka besi yang sangat tinggi jee pun. Then lift nak naik tingkat atas takdelah secanggih lift kat KLCC tuu tapi, disebabkan menara yang Nampak sekepeng ala-ala macam bentuk badan Fad tuu lah yang membuat Fad tertarik nak pergi sane sebenarnya. Selain tuu jugk nak jugak belajar sikit-sikit tentang Bahasa France and cara hidup gaya dorang macam mana.

Even kat sana golongan kafir was the most. Tapi tak salah kalau kita just pergi and take a look their culture macam mana. Manalah tahu ade benda baru yang kita pelajari. And ingat! Benda yang positive jee kita amik. Yang negative tuu, just take a look jee lah eh!


Memandangkan kat France agak famous de amos dengan roti “CROISSANT” di yang bentuk dia ala-ala look a like kulit siput tuu. Memang rugilah kalau tak bedal Croissnt yang ade kan. Memang kalau Fad pergi mana-mana bakery, the wanted bread yang Fad want the most are croissant. Kalau dah kempunan croissant sangat, Fad akan cari kat Giant or Jusco. Hahaha! Nak cari croissant pun bukan senang taw, Fad penah beli croissant yang keras sangat sampai rasa gigi going to retak jee that time. Hadoi! Bapak keras toqq!



Then kalau kat Paris ni ade bas Double Decker. Alaa, yang macam logo keropok cikedis tuu lah! Double Decker kat KL moden sangat, *Kat Malaysia bas Double Decker tuu, bas Hop On Hop Off* kalau yang kat France ni, bas dia macam oldskool sikit. Dengan kaler merah hati gituu! Wohh! So sweet lah! Kalau duduk kat tingkat atas memey haevenlah! Lagi heaven kalau tetibe dapat free gift dari burung-burung yang berterbangan + berkicauan. Ketepuik! Tahi kena tang bahu. Kena cipi-cipi jee. Hahaha!


Tapi kalau boleh taknaklah pergi France time tengah salji runtuh ke bumi bagai. Sebab malas lah nak pakai baju sejuk yang tebal-tebal bagai sampai nak jalan pun kena bukak langkah bagaikan seekoq peguin gitu! Alahai! Memang tak lah! Kalau boleh pergi time summer ke, barulah nyaman sikit rasa.


Memang Fad cakap Paris macam ade kat sebelah rumah jee. Padahal in reality bukan main nun jauh disana sampai kentut kat sini pun belum tentu kat France nanti boleh dengar. Almaklumlah. Bila dah berangan-angan macam ni, mestilah kompem kita berangan yang tempat tuu dekat jee dengan kita. Ish ish ish. Tuu dia! Berangan lagi!

Bila lah boleh pergi Paris semua bagaikan? Mimpi jee lah tuu semua kalau nak pergi Paris dalam tahun ni. Entah nanti aku honeymoon kat France pun tak kompem lagi. Hahahaha.

Sesi berangan episode 2 tamat.

Girls! Please be careful.

Hai hai hai! Semua sihat? Cehh! First time Fad tanya kabar korang. Hahaha. Sound sweet right? Ok. Ketepikan kejap all the sweet things tuu ke tepi, sebab sekarang Fad ad isu besaq nak habaq mai kat hampa. Maybe ia tak kelihatan besaq kat mata hampa tapi kat mata Fad memey besaq woo!

Ni Fad nak nasihat *xdelah nasihat sangat, padahal diri sendiri pun tertonggeng terbalik bagi* Fad just nak bagitahu something biar korang pasni much more alert dengan sekeliling. Lebih kurang gituu lah. 


Actually Fad nak perempuan or ladies or girls out there tuu beware dengan keadaan sekeliling lebih-lebih lagi keluar sensorang. Yeelah kekadang tuu kita nak privasi lahh, melayan perasaan lah dan sebagai nya tapi please kalau boleh let one of your family or friends atau jiran sebelah rumah ke, belakang rumah kea tau sesapa jee tahu. Sebab perempuan ni susah sikit *susah banyak sebenarnya* kang ade pape jadi kang, haa! Faham-faham sendiri jee lah yee.  Bukan Fad mintak tapi dah tuu reality ok!

Lebih-lebih lagi yang duduk blah-blah Bandar. Alahai! Ni memang kelemahan Fad sebenarnya. Fad kalau nak ke Masjid India or Jalan TAR memang tak pegi sensorang. Kekadang tuu kalau boleh nak bawak sekampung kott. Sebab tempat-tempat gini ramai pendatang asing. Kalau Fad lalu, alahai dorang tengok atas bawah atas bawah plak. Tak ke seram sejuk gituu. Sekali bagi punch sekali baru tahu. Fad memey even dah umur lanjut gini *lanjut lah sangat woi! hahaha* takot nak keluar yang dimana potensi ramai pendatang asing.
Bukan Fad nak perlekehkan dorang. Tak langsung! Yee lah sebab dorang dah tolong ekonomi negara. Then buat bangunan/kondo/rumah flat dengan angkat simen semua bagai. Terima Kasih banyak yee! *sedangkan rumah yang korang duduk sekarang definitely orang-orang pendatang asing yang bina* Tapi papepun please beware lahh oii! Expecially to the ladies-ladies yang hot stuff tuu *nasib baik Fad tak ok!*


Then please kalau keluar malam tuu berteman lahh. Dan pastikan kawan korang yang teman tuu perempuan! Bukan lelaki. Or senang citer kalau keluar sekampung tuu pastikan ade partner perempuan yang lain soon anti takdelah korang kena jadi bahan masakan kenduri. *Nampak tak Fad dah pandai berkias disitu?* hee.

Gambar semasa program di SMK SAAS, Kajang.

Kepada “adik-adik” *terasa aku dah tua!* yang masih bersekolah tuu. Rasenya kalau nak kuar overnight dengan marka semua bagai tak payah kott. Sebab tuu bukan cara budak sekolah lagi sebenarnya. Tuu dah ikut cara macam orang dewasa *dewasa macam Fad*. Korang still sekolah lagi soo takyah nak jadi dewasa sangat di zaman persekolahan lahh yee. It’s just not yours ok!

Lastly, bye! *dah takde point nak cakap ape. Otak tetibe goin blank.

Berangan #1 : Jumpa Artis Pilihan

Assalamualaikum semua! Entah kenapa tetibe hari ni Fad nak cube buat satu entri yang berbeza dari sebelum-belum ni. Hahaha. Nampak beno macam dah kekurangan idea nak post kat entri kan? Hee. Steady dulu!

Dari title pun dah trang tang tang tulis berangn kan. Yee lah., dh Fad ni kuat berangan nak buat macam mana. Ehh bukan selalu ok! Kekadang jee. So berbalik kepada title berikut *ok! ayat skema SPM gituu!* kalaulah Fad dapat jumpa artis and spend a whole day with him/her , I definitely will choose Dr. Fazley Yaacob. Memey confirm Fad akan pilih Beliau sebab nak sharing life story with him. Manelah tahu kot-kot boleh jadi abang angkat kan? *tuu diaa! Berangan dah mai dah!*


The reasons why I adore him sooo much adelah sebab Beliau salah sorang pakar motivasi sebenarnya. Yee lah, dulu selalu tengok beliau dalam Akedemi Fantasia *entah musim berapa entah* tapi the way he motivate AF students that time macam best sangat. Memang sedia maklum yang ramai pakar motivasi yang femes kat lur sana such as ; Datuk Siti Nurbayah, Dr Fadhilah Kamsah, dan ramai lagi. Tapi cara penyampaian dorang tuu yang berbeza sebenarnya.

Kekadang apa yang kita lalui dalam hidup ni terlalu banyak dan adakalanya kita memilih some of memories kept in mind and others tuu hilang. Yee, Fad always think like that. I had soo much bad memories than the good one. And I need someone yang boleh buat Fad always think positive from the past yang Fad dah lalui. Do you understand what I mean actually?

Second reasons why I choose him are because he was the one of Masterchef Selebriti Malaysia. Nak sangat belajar memasak dengan Dr.Fazley. Almaklumlah Fad ni dah lah tak reti memasak, apetah lagi nak ke dapur. Rasa macam meremang semacam jee kalau Fad nak melangkah ke dapur. Manelah tahu dengan kuasa veto yang ade, Fad jadi rajin nak ke dapur. Then pastu takyah makan fastfood lagi. Hahahaha!

Other reasons, Fad nak tahu macam mana perjalanan hidup beliau. Yee lah, dulu kita kenal Dr Fazley as penyanyi then jadi pelakon dalam satu filem yang Fad pun tak berapa ingat the title tapi yang Fad ingat Beliau berlakon dengan Linda Onn and Saiful Apek dalam filem tuu. Fad nak contohi seperti Beliau. Jadi penyanyi, pelakon then pakar motivasi dan sekarang seorang chef. Beliau definitely get so much fun in his life kan? How could he be the one that I listed tadi tuu dalam usia yang muda? I wish I can’t be like him yang boleh enjoy whatever I’m doing.


Lastly Fad ofcoz lah nak request Beliau to sing a song. Maybe lagu “Bila April” or “Asmara Ini”. Even lagu tuu dah lame tapi still sedap kott till now on.

*Harap-harap ia bukan angan-angan mat jenin semata-mata. Hee*

Sebenarnya aku nak jadi..

Salam sailormoon semua!

*Entri Luahan Perasaan*


Tengah sedap-sedap mandi dengan bath Jacuzzi with foam lagi tuu! *ade pulak jakuzi kat hostel Fad ni* , Fad tetibe terimbau balik kenangan lelama dulu. Tetibe rasa macam diri dah tua sangat padahal baru nak melangkah 20 an an an. Hahaha ok, tajuk entri memang takleh blah sangat-sangat. Ala-ala macam nak buat karangan sambungan time zaman PMR dulu pun ade kan? Aisey. Actuallylah kan Fad tak percaya pun Fad sekarang ni dah masuk alam pengajian tinggi and tak lama lagi dah nak habis dah. Aisey. Pejam pejam celik celik dah nak habis dah.

Kalau dibandingkan cita-cita time kecik dulu dengan apa yang Fad dah lalui sekarang ni macam lain sangat-sangat. Superbly memang berbeza kott. Dulu kalau korang nak tahu Fad teringin nak jadi retis kott. Hahaha memang rasa nak sepak pun ade kan? Silakan sajalah lakukan sepakan tuu kat Fad. Aku Rela! Hadoi! Fad pun tak tahu macam mane boleh terfikir nak jadi artis ni. Maybe dulu sebab Fad suka menyanyi kott then kadang-kadang mandi kat bilik air berjam-jam menyanyi dengan guna gayung. Hadoi! Ape bendalah yang aku buat tuu?! Sekarang? Ada jugaklah kekadang sebab feel mandi kat bilik air dengan kat bilik karaoke lain-lain taw. Dalam bilik mandi tuu siap boleh bukak shower konon-konon time ade lagu yang part sedih kita boleh buat lakonan tengah jiwa hampa gituu. Aisey, sumpah takleh belah statement beta ni.

Nganga jee lebih padahal suara kecik

Cita-cita berlarutanlah sampai darjah 3 atau 4 macam gituu. Fad tak ingat sangat. Tapi tetap tak berlalu macam tuu jee, Fad still di benak hati ade simpan cita-cita tapi tahap fanatic nak jadi penyanyi sangat tuu dah tak membara macam sebelum nii.Pastu teringin nak jadi polis pulakk dahh. Ishh ishh ishh. Ni semua sebab pengaruh cerita Gerak-Gerak Khas.. Gerak-Gerak Khas.. time zaman sekolah memang femes gila cita gerak-gerak khas ni lagi-lagi inspector yang misai ala-ala mister potato tuu. Hahaha *jahat gila mulut aku* 


Disebabkan pengaruh citer tuu, Fad jadi pelari terlaju dalam family. Tapi bila masuk, 4 x 100 m atau Marathon kee ape, Fad otomatik tak lari laju sebab nak merendahkan diri dengan orang. Lain. *puii!! Statement membuatkan muntah hijau. Sebenarnya Fad nak kasi chance kat orang lain menang. Fad malas nak menang lari-lari ni *padahal lari sebenarnye takde laju mane pun* hahaha!

Nampak ganas jee kan?.

Lepas nak jadi polis, Fad bercita-cita nak jadi askar pulak dah. Aihh! Macam-macam cita-cita patik sebenarnya. Fad nak jadi askar sebab suka masuk-masuk hutan. Dulu time sekolah ayah Fad selalu bagi permission kalau ade kem –kem jati diri jadah bagai ni. Sebab masuk hutan kann. Sampai satu tahap tuu suka sangat duduk kat hutan, Fad redah hutan belakang rumah. Hahaha. Memang gaya nak jadi orang hutan tuu dah ada. Best kott masuk-masuk hutan ni bagai. Kita dapat tengok alam sekitar yang nun lagi menghijau dan sejuk mata memandang pulak gituu. Kalau masuk hutan ni Fad rasa tenang jee. Kadang-kadang nak survive kat hutan sensorang macam Tarzan and Gorge of The Jungle pun ade. Hee. Sweetkan citarasa Fad ni?

Pastu bila terfikir balik, Fad takkan terdaya jadi 2 benda alah tersebut iaitu polis atau askar. Penyanyi? Hah! Apetah lagi, suara harap nak pecah jee memey tak sesuai nak jadi penyanyi lahh. Mungkin time tuu sebab kebodohan budak-budak ada lagi, kita jadi taktahu bila besar nak jadi ape.

Dan bila jee menglangkah Form 4, ade perebutan cita-cita sebenarnya. Other side cita-cita Fad nak jadi akauntan pun ade, other side lagi nak jadi architecture. Last-last Fad decide nak jadi ARCHITECTURE. Sebab ape? Ni semua sebab subjek lukisan kejuruteraan yang Fad belajar time sekolah dulu. Time mula-mula nak study memang bebal gila! Even nak buat satu garis lurus pun still merangkak-rangkak lagi ni kan nak lukis bangunan. Aisey, tapi sejak ada sorang cikgu baru ni ajar Fad subjek ni, Fad jadi minat dan terbukak hati, limpa, paru-paru, otak, mata dan terbukak segalanya lah nak study ni lagi dalam.



Kalau dibandingkan bidang yang Fad minat sangat and sekarang memang jauh berbeza. Luar jangkaan. Tak pernah menjangka. Even sekarang, I mean lagi tahun ni dah last year studie pasal networking field, I just can’t get along with it. Sebab I love Architecture even more. Even Fad trying macam mana sekalipun, Fad tak boleh nak minat dalam-sedalamnya macam classmate Fad yang lain. Tapi Alhamdulillah even Fad tak minat, pointer Fad goes well jee.



Why I choose architecture? Senang jee. Sebab Fad suka tengok reka bentuk bangunan. Kita might be tengok semua bangunan sama jee bentuk dia. Tinggi bagai nak mencecah langit bagai tapi setiap design tuuu lain. Sometimes tuu ade jugak nak nagis sebab tak dapat capai ape yang Fad nak tapi kalau boleh nak sangat-sangat belajar architecture. Until now I keep wishing that I could continue in architecture field. Still hoping weyh. Still hoping even dah hampir masuk 4 tahun Fad tinggalkan basic lukisan kejuruteraan tuu kat sekolah , Fad still minat benda alah ni.

Kalau nak undur balik pun rasa macam rugi jugak nak buat macam mana, Fad teruskan jee walaupun tak minat. Maybe takde rezeki nak studied in architecture. Maybe rezeki Fad dalam networking kan? J * try to give a smile eventhough sebenarnya nak nangis jee dah ni* Seriously, I very very very takleh nak terkubur impian ni. The only impian dari dulu yang takleh nak buang. T.T

Sewaktu Fedora Conference bertahun yang lepas.

Thanks kat classmate and all the seniorita jugak yang selalu tolong Fad buat benda networking field ni even I very lack in it. Insyaa’Allah rezki yang telah ditetapkan tuu berbeza. J *pesal sad ending tetibe pulak ni? Aiseyy.*



Bubye!