»

Pengalaman Mendaki Gunung Suku, Perak

Assalamualaikum semua!

I’m right now memang tengah mood happy gile-gile bohh! Mane taknye, Fad already make it! Fad dah berjaya mendaki Gunung Suku gituu! Jeles tak? Jeles tak? Hee.

Actually Fad memang tak bayangkan Fad dah berjaya naik and turun gunung tersebut sebab dia punya jauh, Ya Allah! memang luar biasa. Sebab before ni hiking kat Gunung Bujang Melaka pun dah penat gile dengan kaki bengkak pulak tuu. Memang that moments Fad rase dah giveup nak berhiking-hiking bagai ni.

Bermulanya hiking. Up Up Here We Go!

That’s it! I already make it! Yeay! Memang Fad sampai kat atas tahu nak senyum lebau *lebar* jee. View kat puncak Gunung Suku sumpah lawa gila! Korang should go there even once. Kena pergi dohh! Fad berhiking ni pun dalam group yang kecik jee bilangan nya yang diketuai oleh En.Din. Total yang pergi 9 orang (2 perempuan dan selebihnya lelaki). Nasib baiklah ade Kak Raden yang menemani. Tuu pun Fad baru kenal time hiking ni. J

Tapi entah macam mana hati tertibe terpanggil nak hiking kat Gunung Suku ni. *ecehh! Macam dapat hidayah lah pulak kan? Bajet!*  Hahahaha. Tapi seriously I’m not confident doing it. Takut jugak kenangan yang lama bertandang semula. *ok ayat melayu kuno gile!*

Sebelum tuu, Fad nak jugak share basic things pasal Gunung Suku nii. Haa. Bagi gegurl yng suka berhiking tapi kalau takut kena gigit pacat or lintah semua bagai, korang boleh lah hiking gunung ni. Sebab ni the only gunung yang Fad pernah pergi yang takde pacat at all wooo! Best tak? So, takyah risau sangatlah all the love bite tuu yee.


Terpegun tengok En. Din masak. Fuhh~ ~

Track Gunung Suku ni memey tak susah. Tapi mencabar toqq! Mana taknye, permulaan track dah terus naik menggunung. Pewh! Memang naik semput dibuatnya. Dahlah lame tak exercise, then sampai jee kat sana dah kena naik gunung bagai. Semput kiah kejap oii! So, my advice lain kali kalau nak hiking gunung tuu buatlah preparation awal-awal demi masa depan. Kalau tak memang kau semput aihh kat atas satgi. Siap kena “Take a break with KitKat” every 5 minit lagi gituu! *Dah jadi kat Fad, that’s why lah share kat korang-korang*
Pakcik sampai terbongkang kepenatan. Maaf PakCik! *sambil buat muka comel*

Gunung Suku ni memang tinggi toqq! Adelah sampai 5783 kaki / 1763 m untuk sampai ke puncak gunung. Tinggi kan? Beliau ni * Gunung Suku* dekat jee dengan Bidor, Perak. Berdasarkan “data peak” , Beliau one of gunung 4 tertinggi di Perak dan 42 gunung tertinggi di Malaysia. *Wow! Daebak!* Then puncak-puncak terdekat adalah Bukit Semerengoi, Gunung Irau, Bukit Chepian, Pas Gunung, Bukit Seniok, dan Gunung Ruil.*Ok, yang ni aku google jee. J Kalau salah, pergi bunuh pakcik google*




Haa. Kali ni hiking, makan dia memang heaven gile! Breakfast hari pertama Nasi Lemak with Ayam Golek woo! Malam pulak Steamboat with Air Sirap Bandung Soda. AIS! AIS? AIS! Kau hado? Bayangkan bertapa dashyat nye Abg Azwa bawak ais naik ke puncak gunung. Woo. Tak pernah dibuat orang kott. Tabik lah! (‘.’)\ Dah tu, makan steamboat pun kat puncak gunung jugak oii! Dashyat! Dashyat! 


Memang pelik, tapi dah beno. Takkan nak tipu kome pulak kan. J 

Dan we have a cake for the birthday celebrations. Happy Birthday both of you! Kebetulan dorang share same birthday date.




Nak dijadikan cerita yang lebih panjang, time nak naik tuu lupa pulak nak bawak birthday candle. Oleh itu, dengan kretiviti yanag tersemat, En.Din buat lilin daripada buluh. Haa. Kau hade? Lilin tuuu cute jee kan?

Steamboat for dinner. Even tak same macam kat kedai, tapi ni dah cukup mengenyangkan semua orang.

Penat? Memang penat, kalau orang yang tak biasa hiking macam Fad ni memang kejap-kejap buat pit-stop sendiri. Sebab tuu lah sampai kat puncak lambat. Kiteorang start naik about 11.30 pagi and sampai kat betul-betul puncak gunung dalam pukul 5.30 petang. * Fad sorang jee yang sampai pukul 5.30. Yang lain pukul 5 sharp dah sampai.*



Sampai jee kat atas, SUBHANALLAH! MASYA’ALLAH! Lawa sangat-sangat-sangat woo. Memang cantik. Nasib baik sampai kat atas sebelum matahari terbenam. So, boleh lahh layan scenery sunset gituu! Please jealous! Hahaha!




Memang sampai kat atas jee, bila maghrib dah bertandang memang sejuk dia macam kat Antartika kott! *macam aku dah pernah pegi Antartika lah pulak kann* Kalau pakai t-shirt saje tuu memang tak jalan lahh. Sebab even korang gagah or lemak tebal camne sekalipun mesti tertembus punya lah. Sejuk dia memang luar biasa punya sejuk. Tak sangka kat Malaysia boleh sampai sejuk cenggini.


Cantik kan? Cantik tak? 


Besar punya! Terkejut kiah!

Thanks jugak to Rizal yang sudi menjemput Fad lagi. Tapi tak best jugaklah Nisa and Joe takde. Urmm. Kalau  dorang ade memang waktu nak naik and turun mesti ade jee benda nak gelak bagai. Hee. Sumpah tetibe rindu kat korang kott.  

Esok harinya, ready to get down.

Takpe, maybe next time kalau ade trip lagi, bolehlah kita pergi lagi! :) 



P/S: En. Kamaruddin dan yang lain for all the sweet moments. Korang memang happening lah! Hahahaha. Kepada Rizal terima kasih sebab let me be part of the team lagi sekali lagi and PLEASE! invite aku lagi. And Kak Raden, thanks for all the advice and the moments. Thanks for the pictures as well :)


Credits to: Darul Takzim
                 Kamaruddin Baru
                 Dean Aisah
                 W Shukri Azwa
                 Rosli Grk

10 comments:

  1. mak aii...bawak ais naek dah buat rietta kagum..bawak kek siap icing, lagi larr tabik spring....rietta bawak roti pown kdg kala abis penyet...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak! fad bawak roti pun sampai atas dah penyet kak.. kita serupa. hee. yang bawak aiss tuu abg azw. the toughest guy kott. hee :D

      Delete
  2. sungguh seronok memanjat gunung dan melihat keindahan alam ghituu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee gituu! jomlah join skali kalau ade minat nak hking. :)

      Delete
  3. tumpang tanya. gunung suku ni lepas tak nak daypack?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lepas rasanya. sebab at least lah 2 hari 1 malam. haritu fad naik dlm pkul 9 pagi mcm tu then smpai kat atas before maghrib around 6 something. :)

      Delete
  4. salam..boleh ke join team nie nak naik gunung..sy minat tp xde geng nak naik,,,

    sy keje kat ganu,,mne laa tau ade aktviti yg boleh sy join

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. boleh lagipun saya pun ikot orang :) Insyaallah.
      Guide saya ni pun orang terengganu sebenarnya. Add facebook saye then nnt saya introduce kan die kat awk.
      Selalu team ni naik gunung area perak. sanggup ke? :P

      Delete
  5. Boleh je insyaallah, ,, tp mne fb fad nk add...klau time cuti sy boleh trun sne,,, bgtau awl2 r aktvti tu bile...kot2 guide awk boleh bg sy join....best jgk...hehe

    ReplyDelete
  6. haa. boleh jee. lagi pun fad pun tgah nak cari partner g hiking semua. ade kat atas.
    Ni fb link: https://www.facebook.com/fadlina.nasir

    ReplyDelete