»

Hilangnya seorang teman.

Hari jumaat yang lalu,Fad kehilangan seorang kawan and beliau dah macam abang dah bagi Fad. Rizal aka Darul Takzim yang merupakan bekas pelajar di GMI. Agak mengejutkan jugak sebab ia berlaku secara sekelip mata, dan tanpa diduga tambahan lagi dalam bulan Ramadhan al-Mubarak macam ni. Sebab bagaikan baru semalam arwah sms Fad semata-mata nak ajak pegi hiking Gunung Bujang Melaka lagi sekali.


Arwah banyak mengajar Fad tentang nature and the hiking stuff. Part paling best, beliau tak pernah lupa nak ajak Fad ikut hiking sekali padahal nanti selalu kena buli naik puncak gunung paling cepat sebab Fad memang cepat penat bila time mendaki. Kalau surface rata jee boleh lah sampai laju-laju.

Kalau recalled balik kenangan memang tak banyak mana sebab baru jee kenal beliau. Tapi memang tk boleh lupa akan beliau sebab he the only one hiking partner that I have. Memang banyak sangt tunjuk aj
ar dari beliau yang Fad takleh lupe.

Waktu first time hiking kat Gunung Bujang Melaka, Fad and member, Nisa macam blurr-blurr skit sebab tak tahu nak bawa barang ape untuk ke puncak. Beliaulah bagi guideline barang ke puncak. Beliau jugak bagi guideline pakaian nak kene bawak bape, ape jee untuk persalinan nanti. Lebih kurang semualah. He a really good cookers. Sampai Fad yang tak reti masak ni *potong bawang pun failed!* pun kagum dengan skills masakan beliau. Ketang keting ketung dah siap. Sedap pulak tuu! Bakat semulajadi katanya. Then we spend the all night at the campsite dengan nyanyi and playing guitar together.

It’s really best memories bila time turun dari gunung boleh pulak hujan lebat membasahi bumi tambah pulak time tuu Fad punya kaki dah tak berapa stabil. Bukan tempang ok! Kiteorang  yang terdiri daripada team otai *padahal tak otai mana pun* boleh redah hujan tuu sambil berkaroke. Vokalis utama, beliau dan Joe. Memang tak boleh lupakan lah.Kat sini jugak beliau memberi ajayanyang agak unik yang Fad takleh nak lupe iaitu belajar basuh pinggan mangkuk guna pasir sungai. Mencuci pinggan ala old-school gituu.

Then second time it was during Fad hiking kat Gunung Suku. Gunung ni memang kegemaran Fad sebab nature dia cantik sangat-sangat walaupun jauh beribu batu nak sampai ke puncak. Fad hiking dengan beliau memang ade jee topic nak cakap sampai semput nak bercakap sambil naik gunung. Dah tu boleh take a picture while hiking. Gambar bungalah, gambar pokok lah, gambar ulat gonggok besar pun beliau snap jee.
Setiap yang hidup pasti akan mati suatu hari nanti cuma tak tahu bila dan dimana. Mungkin dah sampai ajal beliau lebih awal dan penuh barakah di bulan ramadhan sebegini.  Al Fatihah.


P/S: Takziah buat Keluarga Rizal dan tunang beliau. Semoga beliau ditempatkan dikalangan orang-orang beriman. Aminn.

Things that girl will do after their have the relationship turns to “ON” mode.

Hah kau! Title bukan main panjang gituu. Dah tuu nak omputeh saja macamlah blog fad no ade visitor dari luar negara kann. Memang takleh belahh. So, dari tiitle yang omputeh yang bajet-bajet takkan ade grammar mistake semua tuu, memang dah terang tang tang ceritakan pasal perempuan. Memang yang Fad dapat describe perasaan perempuan jee. Kalau dapat describe perasaan lelaki as well, maknanya Fad ni khunsa lahh yee.

There really many things yang any girl will do including myself bila dah masuk atau memegang status in relationship. Padahal baru relationship, belum lagi tunang dan kahwin-mawin lagi. Kalau nak cerita panjang lebar macam karangan 360 patah perkataan pun tak guna jugak. Oleh itu, Fad buat dalam list seperti berikut dimana huraiannya korang confirm takkan baca sebab korang akan baca the main title sahaja.

1.       Kenali hati budi masing-masing.


Yang ni kira general lah. Mana-mana hubungan mesti nak kenal dulu hati budi masing-masing kan? Dari situlah boleh terlahirnya cinta haram jadah bagai. Tapi kalau dah sampai nak kenali “ Mak/Ayah kerja apa? “ , “ Gaji dorang berapa?” , “ Pangkat dorang kat tempat keje apa?”. Ehh tak macam ke pelik sangat soalan yang sedemikian rupa? Kau nak in relationship dengan aku or kau nak in relationship dengan harta Mak/Ayah aku? =.=”

2.       Start shopping baju untuk keluar dating.


Haa. Yang ni fad pun pernah mengalami tapi takdelah selalu sangat. *Ehh!* Ok, actuallylah kan perempuan selalunya nak always Nampak different di mata lelaki. Tak kisahlah dari segi pemakainan ke, penampilan ke, wajah ke, mata ke dan benda yang lain. Kalau boleh lahkan, kat dalam wardrobe tuu nak jee tukar semua baju yang dah pernah pakai time keluar dating. And setiap kali keluar dating mesti sehari or 5 jam before tuu mesti dah keluar shopping beli baju kejap. Alahai! Kekadang tuu sampai tak sempat nak tanggal price tag kott. *price tag ching ching ching ching*

3.       Makan tercover-cover *bajet ayulah kiranya*

Dah elok-elok makan nasi guna tangan before ni tetibe dengan haram jadahnya nak guna sudu/garfu, chopstick bagai. Kiranya nak jaga tangan takut berminyak time si lelaki pegang kott. Aishh.. Kesitu pulak perginya. Kalau makan nasi goreng, mee goreng, or spaghetti takpelah jugak. Kalau makan ayam goreng kfc or burger mekdi guna sudu/garfu, chopstick bagai memang nak kena sepak free lah. Omputeh pun tahu nak makan benda alah tersebut guna tangan yang kau tetibe nak guna sudu dah bajet ayu sangat dah ape ke hal?! *ter”EMO” sekejap*

4.       Style tudung/rambut dah mula belit-belit.




Waktu kenal pakai tudung sarung (tudung ekspres) jee. Then time ingin mengenali dah start pakai tudung bawal then pin kat tengah pastu selempang dua (belah kiri dan kanan). Then dah kapel pulak, pakai tudung bawal then pusing kot kanan skit, ltak pin bunga besar gedabak pastu yang belah kiri lilit ke belakang pulak buat bentuk reben haran jadah semua bagai. Tuu baru !st dating, masuk 2nd time dating, pakai seladang (selendang) ala-ala Hana Tajima pulakk. Masuk 3rd time dating pakai turban macam Yuna Zarai pulaakk.

Tuu baru yang bertudung, yang free hair pun lebih kurang jee. Hari ni sepit kiri. Esok sepit kanan. Lusa sepit kiri kanan. Tulat pulak buat rambut siput kat tengah. Haih! Ade jee lah fesyen yang boleh digunaciptakan.

p/s: “Digunaciptakan” tak pernah ade dalam kamus dewan bahasa dan pustaka. Ia hanyalah mangsa kerosakan bahasa yang aku cipta sahaja. Bagi adik-adik yang msih bersekolah jangan gunakan ayat ni dalam karangan korang or otherwise korang boleh kena saman. Ehh!

5.       Amboi kau nyah! Dah pandai bermake-up siottt.


Yang ni memang Fad tak dapat nak menafikan sebab Fad pun salah sorang yang kian berjinak-jinak dengan makeup. Tapi takdelah over sangat macam Che Ta (Rozita Che Wan) tuu just laying-layang gituu jee. Janji Nampak manis mata memandang gituu! ^^

Tapi agak melampau jugaklah kalau yang bermakeup tahap gila babun punya tebal then just kuar date kat Time Square/Mid Valley jee baik takyah. Euuww! Macam ape ntah. Takboleh nak terluah kat sini haa. Tapi bagi beginners yang nak mencuba korang takyahlah pakai pekat beno macam artis nak pergi but konsert kat Albert Hall. Just make ur preferences looks simple. Pakai foundation sikit. Tempek bedak sikit kat muka. Pakai lips gloss, lips ice, lip stick untuk bibir yng UMMPHH! Then pakai eyeliner,mascara sikit untuk mata. Kan dah comeeyy.

6.       Celebrate weeksary, monthsary and anniversary.


Yang ni memang part menghabiskan duit. Ape kehal lah korang nak sambut setiap minggu/bulan punya anniversary. Just sambut tiap tahun takpelah jugak. Mak aku kat rumah pun tak pernah sambut dorang punya anniversary kat rumah. Ni yang kapel-kapel pulak melebih-lebih. Maybe yang sambut monthsary/weeksary ni tahu dorang takkan sambut anniversary kot, and that’s why dorang sambut monthsary/weeksary kan? Hahaha! *aduh! Terasa!*

7.       Alaa! Dah tak muat pakai baju/seluar ni.


Mula lah nak diet, taknak makan nasi 5 hari 5 malam. Taknak makan junk food semua bagai. Pewh! Yang bab ni memang Fad nak tibia kaw-kaw punya. Kalau orang tu dah sayang, tak kisahlah gemuk ke, kurus ke, keding macam Fad ke. Memang surely dia akan menerim seadanya. Bersyukur jee lah dengan bentuk badan sendiri.
  
8.       Cuba share minat sesame sendiri.

“You minat ape eh? “
 “I minat you! J
 “Urm? I minat you too!”

Erggh! Sila muntah! Hahaha
Minat bukanlah berdasarkan dari conversation yang kat Fad cube samapikan kat atas ni. Minat ni macm dari segi yang lain macam penyanyi kegemaran ke, team bola kegemaran ke, or colour kegemaran. It can be all aspect. Tapi kalau dia dah minat Yuna Zarai then kau tetibe yang tak minat Yuna Zarai jadi tetibe minat kat dia agak pelik jugak lah. Kann? *Terasa! Terasa!*

“You suka team bola ape eh?”
“I suka Arsenal, You?”
“Eh! Kebetulan lah, I pun suka Arsenal!”
“Seriously?! Dalam team You suka siapa?”
“ Ofcoz, David Beckham!”
“Urm?? ….”

9.       . . . .
There’s nothing else to say coz I totally can’t find anything else for last point. But at least you guys enjoy the reading. J


From my little bottom heart :
Thank you so much for your support upon reading my blog. Statistic of page viewers has been increase day by day even though I busy with my current activities and also classes as well.  I promise that I will keep this cute blog of mine alive with more interesting story in future.
Thanks so much guys! J
Lots of Sarangheyo,

Fadlina Nasir